Az "elálló fülű" vagy a "vérző fejű" ölhette meg Cozmát egy tanú szerint

Vágólapra másolva!
Egy tanúvallomás szerint közvetlenül halála előtt két emberrel verekedett, egyiküket pedig a földre küldte a tavaly februárban meggyilkolt Marian Cozma kézilabdázó. A tanú rendőrségi vallomásában azonosított két lehetséges elkövetőt, de a kést és a gyilkos szúrást nem látta, a bíróság előtt pedig nem ismerte fel a vádlottakat.
Vágólapra másolva!

Egy védett tanú szerint a "vérző fejű" vagy az "elálló fülű kopasz" szúrhatta le Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román válogatott tavaly februárban meggyilkolt kézilabdázóját - derült ki egy tanúvallomásból az ügy hétfői tárgyalásán a Veszprém Megyei Bíróságon. A név nélkül, csak "NN-1-es jelzésű tanúként" emlegetett férfi azt mondta: már nem tudja feleleveníteni a történteket, ezért kérte a nyomozás során a rendőrségen tett vallomásának ismertetését.

A tanú a rendőrségen azt vallotta, hogy a veszprémi Patrióta lokálnak a kijárati ajtajában állt, amikor a verekedés az utcán lezajlott, és ő azt látta, hogy Cozmával szemben egy "vérző fejű" és egy "elálló fülű kopasz cigány férfi" állt, és verekedtek a sportolóval. A tanú később - a rendőrségen neki mutatott fotók alapján - a "vérző fejűben" R. Sándor első rendű vádlottat, az "elálló fülűben" pedig Sz. Iván harmadrendű vádlottat vélte felfedezni.

A férfi vallomása szerint Cozma egy ütéssel eltalálta egyik támadóját, aki hanyatt esett (a tanú emlékezete szerint az "elálló fülű" volt), majd egy kaszáló mozdulatot tett a kezével, ám ezután a szívéhez kapott, és összecsuklott. A tanú szerint Ilyés Ferenc kézilabdázó kapta el Cozmát, és fektette le a földre, majd azt kiabálta: "ne bántsátok, hagyjátok". A tanú szerint csak a "vérző fejű" vagy az "elálló fülű" szúrhatta le a sportolót. Az "NN-1-es jelzésű tanú" ugyanakkor azt vallotta, hogy a szúrást nem látta, és kést sem látott senkinél. Viszont hallotta, hogy az "elálló fülű kopasz" azt kiabálja: "na, most gyertek, köcsögök", majd belerúgott a földön fekvő Cozmába, és elrohant.

A tanúnak a tárgyaláson a vádlottak közül senki sem volt ismerős, nem ismerte fel R. Sándorban a "vérző fejűt" és Sz. Ivánban sem az "elálló fülűt", illetve többször is ellentmondásba keveredett - védői kérdésekre adott válaszaiban - a rendőrségi vallomásával. Nem tudott választ adni arra a védői kérdésre, hogy miért emlékezett a bűneset után fél évvel - novemberi kihallgatásakor - sokkal alaposabban a történtekre, mint első kihallgatásakor, amely mindjárt a gyilkosság napjának délutánján történt. A hétfői tárgyaláson azt is megjegyezte, hogy nem is látta verekedni a "vérző fejűt". "Most így emlékszem" - mondta.

Egy másik, "NN-2-es jelzésű védett tanúként" emlegetett fiatalember vallomást tett a bíróságon, és elmondta: Gulyás Péterrel, az MKB Veszprém kézilabdázójával beszélgetett a Patrióta lokállal szomszédos ír sörözőben, amikor valaki beszólt nekik, hogy "menjetek el, mert balhé lesz". Azt látta, hogy a kijáratnál Ilyés Ferenc "két kopasz cigánnyal" beszélt. Kint a lokál előtt arra lett figyelmes, hogy "hirtelen balhé lett", és látta Cozmát elzuhanni, a feje "nagyot szólt" a betonon. Körülötte emberek ugráltak - mondta. Az "NN-2-es tanú" vallomása szerint valaki azt kiáltotta: "hozzátok a pisztolyt".

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait - a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet - életveszélyesen megsebesítették. A bűncselekmény ügyében hét ember ellen emeltek vádat. A Cozma-gyilkosságról szóló összes cikkünket erre a linkre kattintva olvashatja.