Drogokról szóló film vetítése miatt szólt rá egy iskolára az ombudsman

trainspotting
Vágólapra másolva!
Egy iskolai drogprevenciós órán 12-14 éveseknek vetítették le a Trainspotting című filmet, amely miatt egy szülő az állampolgári jogok biztosához fordult, mivel 13 éves gyermekét nagyon felzaklatta a történet. Az ombudsman megállapította, hogy sérti a 16 év alatti gyerekek jogait, ha korhatáros filmeket mégis meg kell nézniük az iskolában.
Vágólapra másolva!

Egy szülő panasza nyomán indított vizsgálatot az állampolgári jogok biztosa. A szülő szerint a hetedik osztályba járó, 13 éves gyermekét lelkileg nagyon megviselte, felzaklatta a Trainspotting című film, amelyet a kábítószer-fogyasztás megelőzésére hivatott tanórán meg kellett néznie.

Szabó Máté ombudsman megkereste az iskola igazgatóját, aki úgy válaszolt, hogy a programvezető rendőr és az iskola jelen lévő pedagógusa szerint egy tanuló sem jelezte a film közben, hogy azt nem kívánja megnézni. A rendőrkapitány pedig arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy a Trainspotting című film része a drogprevenciós oktatási anyagnak, amelyet az iskola nevelőtestületével egyeztettek, és a tartalom ellen sem a pedagógusok, sem az intézményvezető nem emelt kifogást.

Az esetről készült jelentésében a biztos azt írta, a gyerekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát sérti, ha az iskolában egy tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott filmet tizenkét- tizennégy éveseknek vetítenek le. (A Trainspottingot korábban a tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolták.) A gyermekvédelmi kötelezettség alól nem ad felmentést, hogy a bűnmegelőzési, drogprevenciós órán a gyerekek maguk előzetesen "nem tiltakoztak" a filmvetítés ellen. Szabó a jelentésében azt írja, támogatja a fiatalok drogfogyasztásának megelőzéséért tett erőfeszítéseket, és ezzel együtt az oktatóanyagok megfelelő átalakítását kéri.