A Jobbik is kivonult az alkotmány-előkészítő bizottságból

Vágólapra másolva!
Kivonult kedden a Jobbik is az alkotmány-előkészítő bizottságból. A lépést azzal indokolták, hogy javaslataik 90 százalékát lesöpörte a kormánytöbbség. A párt tüntetést is szervezett kedd estére "a tervezett párturalmi alkotmány" ellen.
Vágólapra másolva!

A Jobbik-frakció képviselői az alkotmány-előkészítő bizottság keddi ülésén bejelentették: a továbbiakban nem vesznek részt az eseti bizottság munkájában, mert szerintük a kétharmados többség lesöpri az ellenzéki javaslatokat. Gyüre Csaba, a Jobbik képviselője a bizottság ülésének végén azzal indokolta a lépést, hogy hiába nyújtott be pártja részletes alkotmánykoncepciót, az eseti bizottság lesöpörte az asztalról a javaslatokat.

A Jobbik közleményt is kiadott, amely szerint 27 javaslatuk közül a bizottság mindössze hármat engedett tovább a plenáris ülésre: a magzati élet védelmét, a határon túli magyarság szavazati jogának megadását és a mindenkori kormányfő egyszerű bizalmatlansági indítvánnyal történő leválthatóságát.

A párt egyúttal bejelentette, kedd este hat órakor a Parlament melletti Károlyi-szobornál tüntetnek "a tervezett párturalmi alkotmány és a hatalmi önkény ellen".

Salamon László (KDNP) a Jobbik bejelentését követően közölte, a Fidesz-KDNP nem maradt egyedül az alkotmányozásban, a két pártnak kétharmados többsége van, a társadalom nagy többségének támogatását bírják. Szerinte 2011 tavaszára Magyarországnak lesz új alkotmánya.

Az MSZP és az LMP már október 26-án bejelentette, hogy nem vesz részt az alkotmány-előkészítési munkában, miután Lázár János fideszes frakcióvezető a parlament elé terjesztett három, a 98 százalékos különadóval kapcsolatos törvényjavaslatot, köztük az alkotmány módosítását, amellyel korlátozták volna az Alkotmánybíróság hatáskörét.