Vágólapra másolva!
A katasztrófavédelmi kormánybiztos még nem látta azokat a világűrből készült radarméréseket, amelyekből kiderült, hogy az ajkai iszaptározó október elején átszakadt gátja már évek óta mozgott. Bár vizsgálják, hogy milyen mérésekre lehet szükség a magyar gátaknál, az űrméréseket nagyon drágának tartják. A szakértők szerint a mozgást rutineljárásokkal a felszínen is ki lehetett volna mutatni.
Vágólapra másolva!

Nem ismeri a katasztrófavédelmi kormánybiztos azokat a műholdas felvételeket, amelyek az ajkai vörösiszap-tározóval kapcsolatban az elmúlt napokban jelentek meg, de vizsgálják, hogy hasonló módszerek bevezetésére, ilyen jellegű információgyűjtésre szükség lehet-e Magyarországon - mondta Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos szerdán az MTI-nek.

Az [origo]-n hétfőn mutattuk be azokat a műholdas űrkutató-radarfelvételeket, amelyek alapján kimutatták, hogy az ajkai vörösiszap-tározó gátja évek óta süllyedt. Az egyéni kutatói kezdeményezésre indult vizsgálatot dr. Grenerczy Gyula (Földmérési és Távérzékelési Intézet, Kozmikus Geodéziai Obszervatórium) és dr. Urs Wegmüller (Gamma Remote Sensing, Svájc) végezték az Európai Űrügynökség (ESA) és a Kepler Space közreműködésével. A kutatás megállapítása szerint "a gátak stabilitásának monitorozásával a mozgások évekkel ezelőtt kimutathatók lettek volna, a nagymértékű és térben változatos differenciális mozgás egyértelműen jelezte volna, hogy csak idő kérdése a szerkezet törése, átszakadása".

Az Űrvilág űrkutatási hírportálon közzétett, az Európai Űrügynökség által rendelkezésre bocsátott információk szerint a vizsgálat első eredményei 2003-ig visszamenve mutatták ki a süllyedést. A következő fázisban a régmúltat, az ESA ERS-1 és ERS-2 műholdjaival 1992-től 2000-ig terjedő időszakról szóló radaradatokat is megvizsgálják a kutatók. (A kutatásról ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Keddi cikkünk arról szól, miért csak utólag nézték meg a kolontári gátat az űrből.)

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője azt mondta, hogy a sajtóban megjelent műholdas kutatási felvételeket nem ismeri, de egy ilyen felvétel vagy kutatóelemzés bizonyos időszakonkénti megrendelése horribilis összegekkel terhelné az adott céget. Az altábornagy közlése szerint több szálon is zajlik a vizsgálat, hogy kiderítsék, mi okozta az ajkai társégben október 4-én bekövetkezett, 10 ember halálát okozó katasztrófát, miért szakadt ki az iszaptározó gátfala, és ki a felelős a történtekért. (A katasztrófa felelőseit kereső viszgálatokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

A kutatást készítő Grenerczy Gyula szerint "tudományos tény, hogy sok éve rutinszerűen alkalmazott földi módszerekkel, szintezéssel és szélső pontosságú GPS-szel ilyen mértékű elmozdulásokat fél év alatt ki lehetett volna mutatni".

Bakondi azt mondta, jelenleg is vannak olyan rezgésérzékelő műszerek védőgátakba beépítve, amelyek egy központba befutva adatokat továbbítanak, és néhány nappal vagy órával korábban jelzik egy esetleges gátszakadás veszélyét. Példaként említette, hogy Paksnál, az atomerőmű üzemeinél vannak ilyen műszerek kiépítve, és vizsgálják, hogy szükséges-e más, hasonló gátrendszereknél ilyen ellenőrzőpont felállítása, és ehhez milyen jogszabályalkotásra van szükség.