Már nem kiemelt beruházás az óbudai Álomsziget

Vágólapra másolva!
Visszavonta a kormány az Óbudai szigetre tervezett kaszinóprojekt, az úgynevezett Álomsziget kiemelt státuszát. A korábbi kormány még tavaly márciusban nyilvánította kiemeltté a beruházást, de a jelenlegi kabinet szerint hiányzott a közcél, így a projekt nem felelt meg a feltételeknek. Korábban a másik, Sukoróra tervezett kaszinóváros kiemelt státuszák is visszavonták.
Vágólapra másolva!

Szerdától nem kiemelt beruházás az óbudai Hajógyári szigetre tervezett Álomsziget nevű beruházás - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A korábbi kormány még tavaly márciusban nyilvánította kiemeltté a beruházást. Ez azt jelenti, hogy a közigazgatási hatósági ügyeket egy szinttel feljebb intézik, így például az építési engedélyt nem a helyi önkormányzat jegyzője, hanem a regionális államigazgatási hivatal adja ki.

Idén szeptember elején, miután a kormány a regionális államigazgatási hivatalok helyébe létrehozta a megyei, illetve fővárosi közigazgatási hivatalokat, módosítani kellett azokat a kormányrendeleteket - így a kiemelt beruházásokat meghatározó rendeleteket is -, amelyekben korábbi nevükön szerepeltek az említett hivatalok. Akkor még szerepelt a listán az Álomsziget.

Czomba Sándor államtitkár kedden az Országgyűlésben azt mondta: az előző kormány az Álomszigetet és Sukorót úgy nyilvánította kiemelt beruházássá, hogy nem volt meg az ehhez megkövetelt közcél, és a feltételek sem álltak fenn. A szerződés titkosítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter feloldotta, és az iratokat hamarosan nyilvánosságra hozzák. A szerződéseket felülvizsgálják, a vizsgálat kiterjed az érintett ingatlanok értékesítésére és a lefolytatott privatizációs eljárásokra is.

Az MTI megkeresésére Sammy S. Smucha az Álomsziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: indokolatlannak tartják a beruházás kiemelt jellegének törlését. "Nem ismerjük a döntés hátterét. Határozottan meg vagyunk győződve róla, hogy a projekt érdemes a kiemelt státuszra" - tette hozzá.

Az Álomsziget nevű 400 milliárd forintba kerülő idegenforgalmi beruházás négy év alatt készülne el. Az építkezés akkor indulhat, ha minden engedély rendelkezésre áll - mondta Az Álomsziget ügyvezető igazgatója 2008 júniusában az MTI-nek. Az igazgató elmondta azt is, hogy az állam által abban az évben visszavásárolt Hadrianus palota 7 hektáros területének ellenértéke az eredeti szerződésben szereplő 1 milliárd forint volt. A szerződésben szerepelt, hogy a palota területét egy évre, de folyamatosan hosszabbíthatóan visszabérli a fejlesztő, ezért áldoz a régészeti feltárásra és egy múzeum létrehozására is.

A fejlesztő társaság elnyerte a Pénzügyminisztérium által kiírt kaszinó koncessziót is. Az Álomsziget száz játékasztalt és ezer játékgépet működtethet 20 éven át, de a koncesszió további 10 évvel meghosszabbítható. Az üzemeltetést a Casino Austria végezné, ez a cég már több kaszinót is üzemeltet Magyarországon. A tervek szerint a teljesen felépített idegenforgalmi komplexum 25 ezer embernek adna munkát. A szállodai szobák száma háromezer, az apartmanoké pedig ezer lenne.