Orbán Viktor november végén utazik Moszkvába

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő egy Párizsban tartott előadásban jelentette be, hogy november 30-án találkozik orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a jövő héten utazik Moszkvába. Fellegi szerint a múlt heti útja azért maradt el, mert a szakértői tárgyalások nem haladtak a tervek szerint. 
Vágólapra másolva!

November 30-án találkozik Orbán Viktor magyar és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök - ezt maga a magyar kormányfő jelentette be Párizsban, ahol a Nemzetközi Kapcsolatok Francia Intézetében (IFRI) tartott előadást.

Orbán egyebek mellett arról beszélt, hogy nincs messze az EU és Oroszország közti "történelmi kiegyezés" pillanata, "az események logikája" ebbe az irányba mutat. Ebben a folyamatban Orbán szerint Közép-Európának garanciákat kell kapnia, az energiafüggetlenség, a katonai biztonság vagy a gazdasági átláthatóság tekintetében, mert a kiegyezésnek a térség nem lehet csupán elszenvedője.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a jövő héten utazik Moszkvába. A tárcavezető a Magyar Televízió Ma Este című csütörtöki műsorában azt mondta, reméli, hogy olyan eredményeket tudnak elérni, amelyek alapján "valóban értelme van" a legfelsőbb szintű találkozónak.

Fellegi Tamás azzal kapcsolatban, hogy a múlt héten elmaradt a moszkvai látogatása azt mondta: folyamatos az egyeztetés az orosz partnerekkel, ez normál eljárás a diplomáciában, ahhoz, hogy miniszteri szintű találkozó történjen. Ehhez bizonyos pontig a szakértői tárgyalásokon el kell jutni - tette hozzá. "Most az történt, hogy a szakértői tárgyalásokon nem tudtunk egy olyan pontig eljutni, hogy a miniszteri látogatásnak akkor értelme legyen. Ez a jövő héten meg fog történni" - jelentette ki a miniszter.

Fellegi szerint nem arról van szó, hogy valamilyen megsértődés, vagy valamilyen hátsószándék miatt lemondta volna valaki a találkozót korábban. Cáfolta azt a felvetést is, miszerint az energetikai cégekre kivetett válságadó miatt csúsztatták volna el a találkozót.

Az orosz Szurgutnyeftyegaz Molban lévő tulajdonrészéről Fellegi Tamás azt mondta: a magyar állam kifejezte azt a szándékát az orosz és más kormányok felé, hogy nem érdekelt abban, hogy olyan stratégiai jellegű magyar vállalatban, mint a Molban meghatározó külföldi tulajdon jöjjön létre.