Stresszes állatokon segít a kormány

Vágólapra másolva!
Állatjóléti felelőst kell felvenniük az állattartóknak egy új miniszteri rendelet szerint, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően gondoskodjanak a csirkék, marhák és egyéb haszonállatok életkörülményeiről. Állatjóléti felelős az lehet, akinek bizonyítványa van arról, hogy felismeri, ha egy állat stresszes vagy rosszul érzi magát, és tudja azt is, mivel lehet az állatok kedvére tenni.
Vágólapra másolva!

Állatjóléti felelősöket kell kinevezni a jövőben a haszonállatokat tartó telepeken - erről a Vidékfejlesztési Minisztérium két korábbi rendeletének a pénteki Magyar Közlönyben megjelent módosítása rendelkezik. Az új rendelet szerint az Európai Uniós állatartási szabályok követése miatt van szükség az új feladatkörre az állattelepeken.

Az állatjóléti felelős fog ezentúl gondoskodni a telepeken arról, hogy betartsák az állatvédelmi szabályokat, például azt a most bevezetendő rendelkezést, miszerint az állattartóknak minden olyan beavatkozást el kell végezni az állatokon, amelyek elmulasztásával károsodhat az állat egészsége. Az állatjóléti felelős tanácsokkal és utasításokkal láthatja el az állatgondozókat, és évente továbbképzést is tart majd nekik.

Állatjóléti felelős is csak az lehet, aki részt vesz egy állatvédelmi képzésen, és bizonyítványt szerez róla. A bizonyítványt iskolában nem lehet majd megszerezni, a képzést és a vizsgáztatást a Mezogazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szervei fogják végezni, és a bizonyítványt ötévente meg kell majd újítani.

A rendelet azt is előírja, hogy az állatjóléti felelősöknek meg kell tanítani az állatok jólétének jellemzőit és etikai vonatkozásait, az állatok élettani, higiéniai, etetési és itatási szükségleteit. Ahhoz, hogy valaki bizonyítványt kapjon, tisztában kell lennie a stressz fogalmával, azzal, hogy mi okozhat stresszt az állattartásban, és hogy milyen hatása van ennek az állatokra. Ismernie kell az állatok viselkedését, és fel kell ismernie, ha nem érzik jól magukat, és meg kell tanulniuk az állatok sürgősségi ellátását is.

Minden olyan telepen kötelező lesz állatjóléti felelőst kinevezni, ahol legalább ötszáz csirkét, harminc lovat, ötven szarvasmarhát, száz sertést, száz futómadarat, kétszáz juhot, kétszáz kecskét, kétszázötven anyanyulat, kétszázötven prémesállatot, háromszázötven tojótyúkot, ezer foglyot vagy tőkés récét, ezer hízónyulat vagy ötezer fácánt tartanak zárt térben.

A rendelet tizenöt napon belül hatályba lép. Az állatjóléti felelősök képzésére január 1-ig ad határidőt a minisztérium, illetve onnantól kezdve fél évük lesz a beiskolázásra, de az állatjóléti felelősöket csak 2013. január 1-től lesz kötelező alkalmazni.