Kollégái lehallgatása miatt távozik az osztrák tévé egyik igazgatója

Vágólapra másolva!
Folyosói beszélgetések lehallgatására adott utasítást egy kolléganőjének az ORF osztrák közszolgálati tévé és rádió kommunikációs igazgatója. Pius Strobl tette ellen nyílt levélben tiltakoztak az újságírók, a botrány hatására pedig pénteken kénytelen volt lemondani.
Vágólapra másolva!

Saját kollégáinak lehallgatása miatt kényszerült távozni posztjáról Pius Strobl, az osztrák közszolgálati tévé és rádió (ORF) kommunikációs igazgatója. Strobl pénteken jelentette be lemondását, miután csütörtökön 168 újságíró követelte nyílt levélben a távozását, és az ORF tartományi igazgatói is szembeszálltak vele. Strobl annak ellenére távozik, hogy Alexander Wrabetz az ORF főigazgatója korábban védelmébe vette munkatárást.

A botrányt az váltotta ki, hogy Strobl megbízta az egyik kolléganőjét, készítsen hangfelvételeket az újságírók és az igazgatók közti folyosói beszélgetésről az ORF-et felügyelő alapítvány november 11-i ülése előtt. Ezen az ülésen tárgyaltak Elmar Oberhauser hírigazgató leváltásáról, aki korábban konfliktusba került Wrabetz főigazgatóval. Strobl azzal védekezett, hogy hangulatjelentést küldött a tartományi igazgatóknak, és ez után azonnal megsemmisítette a felvételeket.

Oberhauser az új tévé-főszerkesztő kinevezése miatt veszett össze a főigazgatóval. A Standard és a Presse című osztrák újságok szerint a konfliktusnak politikai szálai is vannak, mert a hírigazgató nem volt hajlandó olyan főszerkesztőt kinevezni, aki megfelelt volna a kormányzó szociáldemokratáknak. Oberhauser leváltását egyébként megszavazta az alapítvány vezetése.