Magyar Nemzet: Nem váltják le Alföldit a Nemzeti Színház éléről

Vágólapra másolva!
Bár komoly tiltakozást váltott ki a Nemzeti Színház bérbeadása a román nemzeti ünnepre, a Magyar Nemzet értesülése szerint nem váltják le Alföldi Róbert igazgatót, és vizsgálat sem indul ellene. A lap szerint a minisztériumban egyelőre a költségvetéssel kívánnak foglalékozni, nem személyi kérdésekkel.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tervezi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi), hogy visszavonja a Nemzeti Színház főigazgatójának megbízatását és vizsgálat indítása sincs napirenden - írja pénteki számában a Magyar Nemzet. A lap szerint a színházigazgató már a kormányváltás után számított rá, hogy leváltják, de végül a helyén maradhatott. A Magyar Nemzet értesülése szerint a minisztérium a jövő évi költségvetés előkészítését fontosabbnak tartja a személyi kérdéseknél.

Alföldi esetleges leváltása azért merülhetett fel, mert bérbe adta a színházat a Budapesti Román Kulturális Intézetnek, hogy ott rendezzék meg az állófogadást december 1-én, Románia nemzeti ünnepén. Ez a nap azonban a magyarok számára nem örömteli, hiszen 1918-ban december 1-jén mondták ki Gyulafehérváron az erdélyi románok Magyarország huszonhat vármegyéjének csatlakozását a román királysághoz.

A Jobbik, majd a Fidesz és a KDNP is tiltakozott a román rendezvény miatt, amelyet szerintük nem szabad az egyik legfontosabb magyar közintézményben megtartani. A színházigazgató ezért szerdán este közleményt adott ki: eszerint a döntése sok magyar érzését sértette, ezért közölte, a rendezvénynek mégsem ad otthont a Nemzeti Színház. A román nagykövetségen az [origo]-nak azt mondták: sajnálják a történteket, de tudomásul veszik a döntést.