Regisztert készítene az összmagyarságról Semjén

Összmagyar regiszter elékszítésébe kezd Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. A világban elszórtan élő magyarok e-mail címére üzeneteket, irodalmi műveket küldenének annak érdekében, hogy erősítsék az identitásukat, és ha kell "mozgósítsák az egyetemes magyarságot".

Jövő év elején elkezdődhet az összmagyar regiszter kialakítása. A kezdeményezéssel a világ minden pontján élő magyarok identitását szeretnék megerősíteni - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. A regiszteren keresztül Magyarországról szóló, elsősorban magyar nyelvű üzeneteket, irodalmi műveket juttatnának el azokhoz, akik megadják email-címüket. Első lépésként a magyar szervezetekhez fordulnak majd, akiktől azt kérik, ismertessék meg tagjaikkal a magyar regiszter lehetőségét. A csatlakozók üzeneteit, javaslatait is szívesen fogadják majd, oda-vissza működne a regiszter.

Olyan államokban van hasonlóra példa, amelynek tagjai közül sokan élnek szétszórtan a világban. Az emigráció magyarságát a magyar nyelvű üzeneteken kívül pedig az adott ország nyelvén is érdemes megkeresni, hiszen az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában a harmadik, negyedik, ötödik nemzedék nem beszéli olyan szinten a nyelvet, hogy az irodalmi műveket nehézség nélkül megértsék. Számukra angol nyelven is eljuttatnák az üzeneteket - mondta.

Hozzátette, nyitottak arra is, hogy ha valakiben csak "pislákol a magyar identitás", vagy csak szimpatizál a magyar üggyel, akkor ők is megkaphassák az üzenetet. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese kiemelte: a regiszter gondolata abból a természetes igényből következett, hogy megerősítsék magyarságukban azokat a szétszórtságban élő magyarokat is, akiknek nincs lehetőségük az anyaországgal a közvetlen kapcsolattartásra.

Ha a magyar nemzet valamely részét sérelem éri - mint a szlovák nyelvtörvénynél történt -, akkor Semjén szerint a regiszter segítségével a világ magyarságát tudják tájékoztatni, és segítséget tudnak kérni. "Akinek nagyobb befolyása van, írjon cikket a Washington Postba, akinek kisebb befolyása van, az pedig a falu értesítőjébe" - mondott egy példát. "Így lehetőség nyílik arra, hogy a magyar ügy mellett mozgósítsák az egyetemes magyarságot" - fogalmazott.

A rendszer internetalapú lesz Semjén szerint, és minimális költséggel működtethető lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK