Az MTI gyártaná a közszolgálati hírműsorokat is

Vágólapra másolva!
Teljesen megújítaná a közszolgálati hírszolgáltatást az a törvényjavaslat, amelyet három fideszes képviselő nyújtott be a parlamentnek. A javaslat szerint a jövőben minden közszolgálati hírműsort a nemzeti hírügynökség gyártana. Az MTI működtetné a Magyar Rádió, az MTV és a Duna Tv internetes oldalait is.
Vágólapra másolva!

A nemzeti hírügynökséghez telepítené a közszolgálati rádiós és televíziós hírműsorok gyártását "A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról" című médiatörvény-javaslat, amelyet hétfőn nyújtottak be a parlamentnek fideszes képviselők.

"A nemzeti hírügynökség a többi közszolgálati médiaszolgáltató számára kizárólagos joggal hírműsorokat gyárt, továbbá működteti a közszolgálati médiaszolgáltatók egységes hírportálját, a közszolgálati médiaszolgáltatók más internetes sajtótermékeit, továbbá az internetről elérhető, lekérhető médiaszolgáltatásait" - rögzíti az Országgyűlés honlapján elérhető, az indoklással együtt 174 oldalas, 228 paragrafusból álló dokumentum. (A javaslatot pdf formában ezen a linken lehet elolvasni.)

Ezek szerint a jövőben az MTI gyártaná a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Duna Tv összes hírműsorát is, és az internetes oldalaikat is ők töltenék fel hírekkel. A javaslat szerint az összevonással hatékonyabban tudnák használni a közmédia kapacitásait arra, hogy tudósítsanak egy-egy közéleti eseményről, de az összevonás miatt nem csökkenne a hírműsorok műsorideje.

A fideszes Cser-Palkovics András, Rogán Antal és Menczer Erzsébet javaslata egyúttal a nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi törvényt is hatályon kívül helyezné, ez a benyújtott javaslat rendelkezne az MTI feladatairól, jogairól is - ezek megegyeznek a régi törvényben megszabott feladatokkal. Az MTI-nek ezen túl is tudósítania kell majd a közérdeklődésre számot tartó hazai és külföldi eseményekről, és tényszerű tájékoztatást kell adnia külföldre is Magyarországról. A hírügynökségnek ehhez az ország minden megyéjében, a Kárpát-medence magyarlakta területein és külföldi is tudósítói hálózatot kell fenntartania.

Az előterjesztés szerint a közszolgálati média az államtól és a gazdasági szereplőktől függetlenül működik és a műsorgyártók szakmailag függetlenül dolgozhatnak. A javaslat kitér arra is, hogy a Médiatanács Köszolgálati Kódexet fogad el, amely a közszolgálati médiumok számára iránymutatást ad a médiaszolgáltatás megfelelő működési elveire vonatkozóan. A kódex megalkotásához és módosításához a Médiatanács mellett működő Médiatudományi Intézet nyújt szakmai támogatást.