Távozott Schmitt Pál hivatalából az alkotmányjavaslat felelőse

Vágólapra másolva!
A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint felelősségre vonták azt a munkatársukat, aki miatt hibás javaslatot küldtek el az új alkotmányt előkészítő bizottságnak. A hivatal nem nevezte meg a felelőst, de azt állítják, nem Kontrát Károly lánya az. A munkatárs a közlemény szerint saját kérésére távozott a hivatalból.
Vágólapra másolva!

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hétfőn közleményben tudatta, hogy a lefolytatták a belső vizsgálatot az új alkotmányhoz készített javaslat ügyében. A hivatal hétfői közleményében sem nevezte meg, hogy ki volt a felelős a javaslatért, de azt írják, hogy a belső vizsgálat után a munkatárs hétfőn a munkaszerződésének megszüntetését kérte, és ezt a munkáltatója el is fogadta.

"Az imént említett munkatárs bizonyos híresztelésekkel ellentétben nem Kontrát Nóra, aki az állampolgári, kegyelmi és a panaszos ügyek felelőseként dolgozik hivatalunkban" - áll a közleményben. A Vasárnapi Hírek írta azt, hogy a javaslatot Kontrát Nóra, Kontrát Károly belügyi államtitkár lánya írta. Kontrát Károly hétfőn közleményben utasította vissza ezt az állítást, és azt ígérte, jogi lépéseket tesz a lappal és az abban megjelent állítást terjesztőkkel szemben.

A közlemény szerint Schmitt Pál köztársasági elnök kedden az új alkotmánnyal kapcsolatos javaslatait eljuttatja az alkotmány-előkészítő eseti bizottság elnökének, melyet "széleskörű egyeztetést" követően készített el.

Mint az [origo] korábban megírta, a szövegben Schmitték Isten országáról, a Sátán birodalmáról és az alkotmányozó hatalom isteni eredetéről értekeztek. A gondolatmenetben a helyesírási hibák mellett fogalmi félreértés is volt, a szöveg egy helyütt összekeverte az örök tökéletességet jelentő abszolútumot az egyetemi végbizonyítványt jelentő abszolutóriummal. E szerint ugyanis a hatalom birtokosai Istentől kapták a hatalmukat, mert "az abszolutórium felett is Istennek van hatalma". A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint a javaslatot helytelenül tulajdonították a köztársasági elnöknek.

Utólag a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatok hvatalának vezetője, Kiss Norbert úgy magyarázta az esetet, hogy Schmitt nem is látta a javaslatot. Kiss azt állította, ő sem ismerte a dokumentumot. Szerinte Schmitt Pál tájékoztatást kért tőle, miként fordulhatott elő az, hogy ő és Kiss Norbert tudta nélkül nyilvánosságra került egy "jó szándékkal is dolgozatnak nevezhető anyag". Ez egy olyan hiba volt, ami miatt megtörtént a felelősségre vonás - jelentette ki Kiss Norbert, de azt nem közölte, hogy ez az intézkedés konkrétan mit jelent.

A Hvg.hu szerint azonban Schmitt hivatalának tudnia kellett arról, hogy a szövegben - helyesírási, fogalmi és gondolatmenetbeli - hibák vannak. Balás Béla kaposvári püspök ugyanis többek között óva intette Schmittéket attól, hogy az alkotmányozás jogát istentől eredeztessék.