420 ezer védőmaszkot küldtek a japánok a kolontáriaknak

Vágólapra másolva!
Közel félmillió egyszer használatos maszkot küldtek a vörösiszap-tragédián meghatódott japánok Kolontárra és Devecserre. A maszkok szinte az összes port kiszűrik, és több hónapig védhetik az iszapkárosultakat.
Vágólapra másolva!

420 ezer védőmaszkot adott át Ito Tecuo, Japán budapesti nagykövete Habsburg Györgynek, a Magyar Vöröskereszt elnökének és Kovács Norbertnek, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnökének kedden a veszprémi megyeházán. Az egyszer használatos modern maszkokat, amelyek a por 99 százalékát kiszűrik, Japán Gifu prefektúrájának (megyéjének) Japán-Magyar Baráti Társasága és az ottani Lions Club Nemzetközi Egyesület küldte az iszapkárosultaknak. A japán Gifu prefektúra és Veszprém megye önkormányzata 10 éve áll partneri, baráti kapcsolatban.

A magyarországi iszapkatasztrófa Japánban is nagy visszhangot keltett és a japán emberekre is sokkolóan hatott - mondta beszédében a nagykövet. Ito Tecuo szerint a most következő szárazabb időszakban a szálló por ellen hatásos védőeszköz a maszk, ezért ezt tartották a leghasznosabb adománynak. A nagykövet közölte azt is, hogy a hatmillió forint értékű maszkokon túl a Magyarországon érdekelt japán cégek összesen 10 millió forinttal segítik a bajba jutottakat.

Kutics Károly, a Veszprém Megyei Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke szerint maszkból mutatkozott a legnagyobb hiány Devecserben és Kolontáron, de a japánok maszkjai több hétre, sőt talán több hónapra is elegendőek lesznek. A kiömlött iszap teljes eltakarítását jövő nyárra ígérik a szakemberek.