Január elejéig előzetesben marad Geréb Ágnes szülész

Vágólapra másolva!
Nem találta meglapozottnak Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász fellebbezését előzetes letartóztatása ellen a felsőbb fokú bíróság. Az egy balul sikerült otthon szülés miatt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsított Geréb így várhatóan január elejéig rács mögött marad.
Vágólapra másolva!

Elutasította Geréb Ágnes és védője előzetes letartóztatás elleni fellebbezését a Fővárosi Bíróság. A foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekménnyel gyanúsított szülész-nőgyógyász előzetes letartóztatásának meghosszabbítását még november 5-én rendelte el a Pesti Központi Kerületi Bíróság, ez ellen fellebbeztek.

A jogerős végzés értelmében legkésőbb január 8-ig tarthatják előzetesben a foglakozása gyakorlásától korábban hasonló bűncselekmények miatt eltiltott otthon szülést népszerűsítő szülésznőt.

Gerébet október elején vették őrizetbe, mivel az általa vezetett Születésházban szülés közben majdnem meghalt egy csecsemő. Az otthon szülések közben történt balesetek miatt már többször indult eljárás ellene. Egy korábbi bírósági ügyben, 2007-ben három évre eltiltották hivatása gyakorlásától.

A Fővárosi Bíróság szerint is helytálló a megtámadott határozat érvelése, amely szerint tartani lehet attól, hogy a hasonló bűncselekmények miatt már büntetőeljárás alatt álló Geréb Ágnes szabadlábon hagyása esetén megsemmisítené a bizonyítékokat, vagy más módon megnehezítené a bizonyítási eljárást. Annak is fennáll a veszélye, hogy a szülésznő újabb, hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el, ha szabadlábra vagy házi őrizetbe kerülne, esetleg csak lakhelyelhagyási tilalommal sújtanák.