Vágólapra másolva!
A parlament gazdasági bizottságának igenje után a számvevőszéki és költségvetési bizottság is támogatta a Költségvetési Tanács (KT) költségvetési támogatásának csökkentéséről szóló fideszes javaslatot. A miniszterelnök szóvivője szerint a kormány azt támogatja, hogy a KT alakuljon át:  az Állami Számvevőszék elnöke, a jegybankelnök és az államfő egy delegáltja alkossa.
Vágólapra másolva!

Tizennyolc kormánypárti igen és nyolc ellenzéki elutasító szavazat mellett támogatta a parlament költségvetési bizottsága a Költségvetési Tanács (KT) költségvetési támogatásának csökkentéséről szóló fideszes javaslatot.

A fideszes Varga József jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványa szerint az idén 835 millió forintból gazdálkodó Költségvetési Tanács csupán 10 millió forintot kapna jövőre, a fennmaradó 825 millió forintot a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz irányítaná át a képviselő. A kezdeményezés érdekessége, hogy a javaslat benyújtása előtt néhány nappal a romatámogatásokat felügyelő Farkas Flórián miniszteri biztos az alapítvány megszüntetéséről nyilatkozott, ami az [origo] értesülései szerint feszültséget keltett a Fidesz-frakció két cigány származású képviselője között.

A kormány támogatja, hogy a Fidesz korábban, még 2006-ban megtett javaslatának megfelelően egy erős jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanács jöjjön létre - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kormány szerdai ülése után. A Fidesz 2006-ban azt javasolta, hogy az Állami Számvevőszék elnöke, a jegybankelnök és az államfő egy delegáltja alkossa a Költségvetési Tanácsot, amelynek rendkívül erős jogosultsága, hogy a költségvetési törvény parlamenti vitájának megkezdéséhez szükség van az egyetértésére.

A KT megszűntetését néhány hete először Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke vetette fel, aki úgy vélte: nem biztos, hogy továbbra is szükség van a rendkívüli helyzetben, a gazdasági válság idején létrehozott szervezetre. Domokos felvetése után Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta, hogy "nem készül a költségvetési tanácsot érintő jogszabály és egyáltalán nincs napirenden olyasmi, hogy a tanáccsal bármi történjen".

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes hétfőn a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt mondta: attól még, hogy a költségvetése csökken, a Költségvetési Tanács ugyanúgy tud működni. A miniszter szerint ez nem azt jelenti, hogy meg akarnák szűntetni a Költségvetési Tanácsot, ebben szerinte sosem gondolkoztak.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető a kezdeményezésről hétfőn azt mondta, ha Varga József fenntartja javaslatát, a frakció támogatni fogja azt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a végső szót erről is a kormány mondja majd ki. A testület feloszlatása ellen tiltakozó petíció is indult, amelyre külföldről is várnak támogatókat a szervezők.

A költségvetési bizottság üléséről folymatosan frissülő összeállításunkból itt tájékozódhat részletesen.