Karácsonyi gyorssegélyt kapnak az iszapkatasztrófa károsultjai

Vágólapra másolva!
A Magyar Kármentő Alap számláján lévő 1,5 milliárd forintból 20 millió forintot utalnak a Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy abból fedezzék az októberi iszapkatasztrófa károsultjai által bérelt ötven lakás költségeit. A közelgő karácsony miatt gyorssegélyekre is számíthatnak a károsultak a következő héttől.
Vágólapra másolva!

"Újabb 20 millió forint kiutalásáról hozott döntést az ajkai iszapömlés okozta károk miatt létrehozott kármentő bizottság, a pénzt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a károsultak albérleti díjainak kifizetésére kérelmezte" - közölte Lasztovicza Jenő, a bizottság elnöke szerdán.

"A Magyar Máltai Szeretetszolgálat további ötven lakást bérel a károsultaknak féléves időtartamra. A mostani húszmillió forint kifizetésével együtt eddig összesen 53 millió 400 ezer forintot használtak fel a Magyar Kármentő Alap számlájára beérkezett közel 1,5 milliárd forintból" - mondta.

A kármentő bizottság elnökének tájékoztatása szerint a karácsonyi ünnepekre való tekintettel további gyorssegélyek kiutalásáról döntenek majd a jövő héten. A segítséget a lakosság és a kisvállalkozások kapják majd a tervek szerint.

Lasztovicza Jenő, aki a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke is, azt mondta, a kisvállalkozások forgalma az elmúlt több mint hat hétben egyötödével visszaesett a településeken biztonsági okokból bevezetett útzár miatt. Ezért a kis családi vállalkozások megsegítését is az alapból tervezik megoldani, mert ezek a vállalkozások a karácsonyi időszakban keresik meg az éves bevételük 30 százalékát, ami most az útzár miatt jóval kevesebb lesz.

"A forgalomkorlátozást addig nem oldhatják fel, amíg az új kolontári gát el nem készül, mert ez nyújt majd teljes biztonságot Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely lakosságának" - közölte.