Karácsonyra elkészülhet az új védőgát Kolontáron

Vágólapra másolva!
December 23-ig elkészülhet a vörösiszap-katasztrófa térségének biztonságát garantáló úgynevezett kettes gát Kolontáron. Az új védmű meggátolja, hogy egy esetleges újabb iszapömlés elérje az október eleji katasztrófában leginkább érintett Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt.
Vágólapra másolva!

Karácsony előtt adhatják át a vörösiszap-katasztrófa térségének biztonságát garantáló úgynevezett kettes gátat Kolontáron - jelentette be pénteken Kossa György alezredes, az októberben átszakadt tározót üzemeltető Mal Zrt.-t felügyelő bizottságának koordinátora.

A Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely biztonságát garantáló, 1300 méter hosszú, vízzáró technológiával épülő völgyzáró gát résfala már 400 méteren elkészült. A szakemberek a koordinátor tájékoztatása szerint éjjel-nappal dolgoznak a védmű kialakításán, a gát koronáján 3 méter széles utat építenek.

Az alapjainál harminc, koronájánál hat méter széles, öt méter magas építmény a timföldgyár által már korábban megépített kettes számú körgát nyomvonalán épül. A védmű meggátolja, hogy egy esetleges újabb iszapömlés elérje Kolontár, Devecser, valamint Somlóvásárhely lakott és mezőgazdasági területeit, emeleltt összefogja a csurgalék-vizeket és azokat szabályozott medrekben engedi ki - tette hozzá Kossa György.

A védőgát megépítése összesen 370 millió forintba kerül.