Három embert vádolnak az auschwitzi felirat ellopásával

Vágólapra másolva!
Három ember, egy svéd és két lengyel férfi ellen emeltek vádat a lengyel ügyészek az auschwitzi haláltábor kapujának hírhedt "Arbeit macht frei" tavaly decemberi ellopása miatt. A vádlottak elismerték tettüket, és amár a büntetésről is megalkudtak az ügyészséggel. A lengyel hatóságok gyanúja szerint két másik svéd is érintett lehet.
Vágólapra másolva!

Egy svéd és két lengyel állampolgár ellen emelt vádat a lengyel ügyészség az auschwitzi haláltábor kapujának hírhedt "Arbeit macht frei" (a munka szabaddá tesz) feliratának tavaly decemberi ellopása miatt. A vád szerint a bűncselekményt egy Anders Hogstrom nevű svéd férfi rendelte meg, aki állítólag neonáci szervezetekkel állt kapcsolatban. A svéd férfi körülbelül 660 ezer forintnak megfelelő összeget fizetett a két lengyelnek.

Robert Parys ügyész az AP hírügynökségnek azt mondta: mindhárom vádlott bevallotta a bűncselekményt, és elfogadták, hogy büntetésük 2 évtől 2 év 8 hónapig terjedő börtön legyen. Ezt a megállapodást még a bíróságnak is jóvá kell hagynia. Ha elítélik, Hogstrom valószínűleg egy svéd börtönben töltheti le büntetését. A lengyel hatóságok szerint két másik svéd állampolgár is érintett lehet a lopásban, valószínűleg ők lehettek Hogstrom megbízói.

A lengyelország déli részén található Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor volt a legnagyobb náci megsemmisítő tábor a II. világháború idején. Nevét a közeli Oswiecim német nevéről kapta. A komplexum három fő táborból és 40-50 kisebb táborból állt, a háború alatt legalább 1,1 millió embert - főként zsidókat, de romákat, lengyel és orosz hadifoglyokat, illetve antiszociálisnak minősített németeket is - öltek meg itt.

A hírhedt felirat az Auschwitz I. tábor kapuján állt, amelyet lengyel politika foglyok készítettek a németek parancsára. A foglyok az "Arbeit" szó B betűjét szándékosan fordítva rakták fel, ami az akkori körülmények közt leplezetlen ellenszegülést jelentett. A lopás óta a kapun egy másolat látható, az eredeti feliratot a tábor múzeumában őrzik.