Mégis hárman voltak a kispesti bankrablók

egy bankrabló ebbe az épületbe menekült a főváros XIX. kerületében a Szigligeti utcában, bankrablás, rendőrség
Vágólapra másolva!
A budapesti főkapitány szerint hárman követték el a pénteki kispesti bankrablást. A rendőrök pénteken csak feltételezték, hogy hárman voltak az elkövetők. Az egyik rablót, egy 41 éves román állampolgárt a rendőrök lelőtték, a másikat, egy 32 éves magyar férfit elfogták. A harmadik rabló azonban elmenekült.
Vágólapra másolva!

Hárman követték el a pénteki kispesti bankrablást, a rendőrség hajtóvadászatot indított, hogy elfogja a még menekülő bűnözőt - mondta vasárnap Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány.

Pénteken ellentmondó hírek jelentek meg arról, hogy hányan voltak azok az elkövetők, akik kiraboltak egy Kispesti bankot. Pénteken Tóth azt mondta: a harmadik elkövetőről nem tudja megerősíteni, hogy valóban létezik. Az ellentmondó tanúvallomások miatt azonban a Terrorelhárítási Központ kommandósai péntek este átvizsgálták azt a Szigligeti utcai panelházat, ahol a rendőrök az egyik menekülő elkövetőt lelőtték, a másikat pedig elfogták.

A lezárt épületbe éjjel fél kettőkor engedték vissza az embereket. Miután kiderült, hogy a harmadik elkövető nem a házba menekült be, a rendőrség kiterjedt hajtóvadászatot indított kézre kerítésére - mondta Tóth Tamás. A főkapitány szerint a tettesek összesen 2,8 millió forintot zsákmányoltak a bankból, amelyet egyébként egy évvel ezelőtt feltehetően ugyanez az elkövetői kör fosztott ki, akkor 9 millió forinttal távoztak a pénzintézetből. Fülöp Valter, a főkapitány bűnügyi helyettese közölte: a rendőrök jogosan használták a fegyverüket, ez már a vizsgálat első szakaszában biztosan állítható, hiszen a rabló rájuk lőtt.

A rendőrség a honlapján vasárnap több részletet is közölt a pénteki rablásról. Eszerint két, maszkos rabló pénteken 15 óra 23 perc körül lépett be a kispesti bankba, harmadik társuk pedig kintről biztosította a bankfiók bejáratát. A 2,8 millió forint készpénz megszerzése után a három támadó gyalog menekült, a két rabló és a harmadik társuk más-más irányba futott.

A közlemény szerint egy állampolgár hívta a 112 segélyhívót, amikor meglátta a bankban álarcos támadók vannak, azt is látta, amint a rablók a bent lévőket a földre fektetik és elmenekülnek a helyszínről. A banki alkalmazottak a rablás közben értesítették a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), néma riasztást adtak le a bankból.

A BRFK járőrei a riasztás után néhány percen belül a bankhoz értek a rablók nyomába eredtek. A banktól néhány száz méterre a Szigliget utcában vették észre a két férfit, akiket többször felszólítottak, hogy tegyék le fegyvert. Ekkor az egyik férfi a nála lévő gépfegyverből tüzet nyitott a járőrökre, akik viszonozták a lövéseket.

Az egyik rabló a rendőrök lövéseitől olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A meghalt rablóról a rendőrség azt közölte, hogy 41 éves román állampolgárságú férfi volt. Társát egy 32 éves budapesti, magyar állampolgárságú férfit a rendőrök elfogták, a férfinál maroklőfegyvert és egy gumimaszkot találtak. A gyanú szerint a 32 éves férfi volt a két támadó harmadik társa, aki a figyelő pozíciót töltötte be. Az elfogott férfi lakásán a nyomozók egy légpisztolyt foglaltak le. A férfi ellen rablás megalapozott gyanúja miatt indult eljárást.

A rendőröknek több szemtanú azt mondta: láttak egy férfit bemenekülni a Szigliget utcában található panelházba. A rendőrség ekkor kezdte meg a sorház lezárását. Később egyre több információ merült fel arra vonatkozóan, hogy a keresett férfi mégsem ment be a panelházba. Az épület átvizsgálását hajnali két órakor fejeződték be.