Korrupcióellenes csoport jöhet létre az ügyészségen Navracsics szerint

Vágólapra másolva!
Több pénzt kapnak az ügyészségek és a bíróságok jövőre Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint. A több pénzzel lehetővé válik egy korrupcióellenes csoport létrehozása az ügyészségen, a bíróságokon pedig felgyorsulhatnak az eljárások. A miniszter minderről egy korrupcióellenes konferencián beszélt.
Vágólapra másolva!

Korrupciós ügyekre specializált csoport jöhet létre az ügyészségen belül, és felgyorsulhatnak a bírósági eljárások - közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Transparency International Magyarország keddi rendezvényén, Budapesten.

A rendezvényen előadást tartó Navracsics közölte, a jövő évi költségvetésben emelni fogják mind az ügyészség, mind a bíróságok büdzséjét. Előbbinek hárommilliárd forinttal emelkedik majd a költségvetése, továbbá kap plusz egymilliárd forintos "korrupcióellenes csomagot" is. Ez 55 új munkatárs felvételét teszi lehetővé, és így felállhat egy, a korrupcióval kiemelten foglalkozó munkacsoport.

A bíróságok esetében hárommilliárd forintos, úgynevezett gyorsító csomagot kezdeményeznek, amely az eljárások gyorsításához szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtését szolgálja.

A miniszterelnök-helyettes szerint még idén benyújtják a parlamentnek az eljárási törvények módosítását szolgáló törvénycsomagot, és dolgoznak egy új közbeszerzési törvényen is.

Navracsics beszélt az új alkotmányról is, szerinte az alapintézményeken nem kívánnak változtatni, a magyar politikai rendszer alapvető berendezkedése - az igazságszolgáltatás függetlensége, a parlamentáris kormányzati rendszer - nem változik. Lesz viszont egy közpénzügyi fejezete az alaptörvénynek, amellyel alkotmányos szabályozás rangjára emelnék a közpénzek ügyét.

A miniszter szerint kiemelt szerepet kap a korrupcióellenes küzdelem, és ebben segít majd a közigazgatás reformja is, mivel az ágazat ismét hierarchikussá válik, és a tiszta alá-fölérendeltség szerinte jobban kiszűri a korrupciót, mint a laza egymás mellé rendeltség. A gazdaság kifehéredését az egykulcsos adótól várják.

Kérdésre válaszolva közölte, szeretné, ha a közigazgatásban is általánossá válna az etikai kódex, amelyet az ügyfelek is olvashatnának. Már dolgoznak a kormánytisztviselőkre vonatkozó etikai kódexen - közölte.