Zsebpénzzel indítják be Budapest táncosait és bringaszerelőit

fővárosi ifjusági támogatások, bringakonyha
Vágólapra másolva!
Kerékpárszerelő műhely, katonai teherautó, és utcai bűvészek előadásai is szerepelnek azok között a pályázati munkák között, amelyeket egy ifjúsági pályázat keretében több millió forinttal támogatott a fővárosi önkormányzat. A "Te jössz"-pályázat keretében a főváros eddig 29 projekt megvalósulását segítette, célja pedig a budapesti fiatalok kezdeményezéseinek támogatása. Az [origo] által megkérdezett civilek annak ellenére örültek a pályázatnak, hogy a kifizetések hónapokat csúsztak a közgyűlés lassúsága miatt.
Vágólapra másolva!

Csaknem16 millió forintot osztott szét a fővárosi önkormányzat 2010-ben annak a pályázatnak a keretében, amelyet "nem formális szervezetek, önálló jogi személyiséggel nem rendelkező ifjúsági szervezetek, fiatalok csoportja" számára írtak ki. A pénzt 29 pályamunka között osztották el, egy projekt maximum 700 ezer forintot kaphatott. A nyertes pályamunkák között szerepel vak fiatalok hip-hop táncoktatása, a józsefvárosi piac feldíszítése, de járókelők "reptetése" is az Örs vezér téren.

"Még 2008 decemberében született döntés Budapest Főváros Ifjúsági Koncepciójáról, a mostani pályázat is ehhez kapcsolódik" - mondták az [origo]-nak a fővárosi önkormányzatnál. Az önkormányzat illetékese szerint a "Te jössz" néven futó pályázatot kétszer is ki kellett írni, mert az első kiírást többen is félreértették, és több civil szervezet is a saját maga számára szeretett volna pénzügyi támogatáshoz jutni, holott a pályázatnak az önkormányzat szerint nem ez volt a célja.

"2010 tavaszán írtuk ki újra a pályázatot, és a kiírásban célszerűnek tartottuk azt hangsúlyozni, hogy nem civil szervezetek, hanem nem egyesületi formában lévő fiatalokat szeretnénk támogatni" - mondta az önkormányzat illetékese. A kiírás szerint pályázni csak egy előbb említett, nem hivatalos csoportnak lehet, de csak akkor, ha kerít magának egy úgynevezett befogadó szervezetet, amely lényegében bármilyen hivatalosan is bejegyzett budapesti szervezet lehet. Az önkormányzat illetékese szerint ezzel tulajdonképpen együttműködésre akarják ösztönözni a fiatalságot és a civil szervezeteket. A pályázat kerete egyelőre 23 és fél millió forint, a pályáztatás jelenleg is folyik, amíg ez a keret ki nem merül, vagy újabb pénzt nem csoportosít át az önkormányzat a pályázat finanszírozására.

Bicikliszerelő műhelyt működtetnek a Bringakonyhások

"Óriási lehetőség" - mondta a pályázatról az [origo]-nak az egyik győztes csoport koordinátora, Liptay Orsolya. Szerinte egy olyan induló csoportnak, mint az általuk létrehozott "Bringakonyha Budapest" sokat jelent egy ilyen pénzügyi támogatás. A bringakonyhások Liptay szerint egy "Szereld magad a biciklid!"-műhelyt működtetnek, amelynek az a célja, hogy megtanítsák az érdeklődőket, hogyan javítsák meg a saját biciklijüket. Liptay szerint az emberek behoznak nekik alkatrészeket, amelyekből ők bicikliket állítanak össze, és ezeket később másoknak adományozzák.

"Főleg alkatrészeket, szerszámokat vettünk a támogatásból" - mondta Liptay, de azt is hozzátette, hogy hulladék alkatrészekből összeállítottak egy úgynevezett "cargo bike-ot", egy teherhordó biciklit. "Ezzel szoktuk az adománybringákat szállítani a városban"- mondta Liptay Orsolya. Ugyancsak létrehoztak egy bringás bolhapiacot, ahol bizonyos időközönként bicikli-alkatrészeket és egyéb tartozékokat adhatnak-vehetnek az érdeklődök.

A bringakonyhásokat 700 ezer forinttal támogatta a főváros, és szintén ennyit kapott többek között a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezetének egyik ifjúsági tagozata is, amelynek tagjai azt tervelték ki, hogy rendbe teszik a szervezet XIX. kerületi épületének a kertjét. "Kellett egy közösségi tér, ahol programokat lehet szervezni, ezért kitakarítottunk, faházakat építettünk" - mondta Horváth Péter, a vöröskereszt ifjúsági referense.

Katonai teherautóval Budapest utcáin

"Olyan budapesti tereket akartunk aktivizálni, amelyekről az emberek alapvetően nem a kultúrára asszociálnak" - mondta Erdődi Katalin, a nyertes Szövetség'39 Művészeti Bázis, Menekülési útvonal című projektjének egyik koordinátora. Erdődi szerint többek között azt találták ki, hogy a pályázaton elnyert pénzből bérelnek egy régi katonai teherautót és azt egy kortárs művészeti alkotássá alakítják, és négy nap alatt egy mobil művészeti akciósorozatot valósítanak meg. Erdődi szerint a programsorozat alatt több budapesti téren is megfordultak és performance-okat tartottak. "15 önkéntessel, gyakornokkal dolgoztunk, akik különböző egyetemeken (elsősorban a BME építész karán és a MOMÉ-n) hallgatók" - mondta Erdődi.

Forrás: Szövetség'39/Molnár Ágnes Éva
További képekért kattintson a fotóra!

"Az Örs vezér téren például a táncosaink felkapták és megreptették azokat a járókelőket, akik ezt ki akarták próbálni" - mondta Erdődi. A Szövetség'39 a pályázati keretből a teherautón és a köztéri előadásokon kívül a józsefvárosi piacot is feldíszítette néhány tigrist ábrázoló képpel. "A cél az volt, hogy a járókelők meglepetésszerűen, a városban gyakorlatilag bárhol találkozhassanak kortárs művészeti kezdeményezésekkel" - mondta Erdődi.

A budapesti köztereket több szervezet is megpróbálta kihasználni, az Undergroundmagic és a Corodini Országos Bűvész Egyesület célcsoportja például szintén a járókelők voltak, akiknek a fiatal bűvészek trükköket mutattak be. "Nagyon örültünk neki, hogy az önkormányzat kijött ezzel a pályázattal, önerőből nehéz lett volna ezt megcsinálni" - mondta Rónyai Rita, az egyesület egyik vezetője. Az egyik bűvész, Forgács Gábor szerint a csoportjukat az érdekelte, hogyan lehet a bűvészkedést hétköznapi keretek közt, például az utcán megvalósítani. Rónyai szerint a pénzt többek között kellékbeszerzésre, továbbképzésekre, és új trükkök megtanulására fordították.

A fővárosi önkormányzat által elküldött listán, a pályázaton nyert projektek között szerepel még több akadályverseny, egy állandó klubhelyiség létrehozása Gazdagréten, de fiataloknak szóló üzleti témájú vitaestek is. Szintén nyert a pályázaton egy vak fiataloknak táncoktatásokat tartó szervezet is. "Hip-hop és latin táncokat tanítunk, táncversenyekre viszik őket" - mondta Seres András, a csoport koordinátora. A táncoktatásokat úgy írta le, hogy azon a látó és a vak fiatalok együtt táncolnak . "Az elnyert pénzből például fellépőruhát tudtunk venni" - mondta Seres.

Demjén Ferenc is beszállt a közös éneklésbe

Szintén 700 ezer forinttal járult hozzá a főváros egy Fővárosi Diákönkormányzatok Szövetsége által szervezett "örömnaphoz". A rendezvény koordinátora, Szalai Krisztina az [origo]-nak azt mondta, hogy ez tulajdonképpen egy színházi előadást jelentett, amelyet az ország hat pontjából, online közvetítettek középiskolás fiataloknak. "Az előadás a budapesti bábszínházban volt, de például a West Balkan nevű helyen és több vidéki városban is nyomon lehetett követni az eseményeket" - mondta Szalai. Az előadáson a főszervező szerint Demjén Ferenc is megjelent, akinek az egyik számát a résztvevők közösen el is énekelték.

A Fővárosi Önkormányzat illetékese szerint ez a pályázat azért is különleges, mert a pályáztatás Magyarországon általában konkrét céllal történik. "Nincs rutinja ennek Magyarországon, itt csak a keretet jelöltük ki, a fiatalok szabadon pályázhattak bármivel" - mondta a szakember. Az egyik projekt koordinátora, Tarr Ferenc például azt mondta, hogy ők arra hívták fel a fiatalokat, hogy készítsenek bármilyen alkotást Budapestről, akármilyen műfajban. "Versek, videók, de még blogok is érkeztek" - mondta Tarr és hozzátette, hogy az egyéni projektjeik elkészítésében mentorok segítették a fiatalokat.

Fennakadások is voltak, több az [origo] által megkérdezett civil szervezet is azt mondta, hogy csak jelentős csúszással kapták meg az elnyert pályázati pénzeket, és emiatt több programot is át kellett szervezni, illetve az őszbe csúszó utalások miatt, a nyári táborok közül is elmaradt néhány. Erdődi Katalin szerint ezt az önkormányzatnál dolgozók előre jelezték, és elsősorban azzal magyarázták, hogy a szerződéskötésre és a támogatás átutalására csak a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása után kerülhet sor, ám a testület a választások után várhatóan csak novemberben fog újra összeülni.

A Fővárosi Önkormányzatnál elismerték, hogy valóban voltak jelentős csúszások, szerintük elsősorban azért, mert "akadozott a döntéshozatal". A neve elhallgatását kérő illetékes az [origo]-nak azt mondta, hogy ha az államháztartáson kívülre kerül pénz, akkor arra a közgyűlésnek kell az áldását adnia, ami szerinte most "nem volt egyszerű eset", ugyanis nyáron nem igazán ülésezett a testület, majd pedig a választások miatt csúszott a döntéshozatal. "Még mindig nem kaptuk meg a pénzt, ezért az egész projektet tulajdonképpen előfinanszíroznunk kellett, de ígérték, hogy utalni fogják. Nemrég a közgyűlés is rábólintott, és megkaptuk a támogatási szerződés tervezetét" - mondta Erdődi.