Szakszervezetek tüntetnek a Roosevelt téren

Vágólapra másolva!
Három szakszervezeti tömörülés tart tüntetést a budapesti Roosevelt téren, többek között a 98 százalékos különadó és a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása ellen. A kormány szerint az akció hiteltelen.
Vágólapra másolva!

Szombat délelőtt megkezdődött a szakszervezeti tömörülések által szervezett demonstráció Budapesten a Roosevelt téren. A Magyar Tudományos Akadémia épülete előtti parkolóban több százan gyűltek össze 11 órára, többen szakszervezeti zászlókat, transzparenseket emeltek a magasba.

A színpad felett egy idézet szerepel: "Mindig becsaphatsz néhányat. Néhányszor becsaphatsz mindenkit. Nem csaphatsz be mindig mindenkit". A transzparenseken az "Én félek", "Pici emberek, pici bérek", "Közszolga nem rabszolga", "Indoklás nélkül kirúghatnak", "Ezt még mi sem vesszük be" feliratok szerepeltek.

Petícióban is tiltakoznak

Jelen van több, közszolgálati dolgozókat, pedagógusokat tömörítő szakszervezet, de a BKV számos szakszervezete is képviselteti magát. A Pedagógusok Szakszervezetének demonstrálói fehér köpenyt vettek fel, többen kereplőkkel, dudákkal jelentek meg. A helyszínt több tucat rendőr biztosítja. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a demonstráció előtt kiáltványt fogalmazott meg. Ebben azt írták, ismét fellépésre kell elszánni magukat, mert az elmúlt hónapokban a társadalom jelentős részét hátrányosan érintő törvénykezési gyakorlat folyt, és a benyújtott vagy megszavazott törvények veszélyeztetik a munkavállalók érdekeit.

A tüntetést szervező három szakszervezeti konföderáció - a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezte, továbbá az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórumot alkotó 16 szakszervezet képviselői - érdemi egyeztetést követel a munkavállalókat érintő kérdésekről, és tiltakozni akar a kormány egyes intézkedései ellen, közöttük az egykulcsos szja, a 98 százalékos különadó és a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása ellen.

A demonstrációt szervező szakszervezetek petíciót fogalmaztak meg, amelyben tiltakoznak a tavasz óta zajló jogalkotási folyamat és kormányzati intézkedéssorozat ellen. A petíciót a kormány nevében Fekete László, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkárságának osztályvezetője vette át.