Hétfőn dönt a parlament Orbán tizenharmadik havi béréről

Vágólapra másolva!
Várhatóan Polt Pétert választja legfőbb ügyésszé hétfőn este a parlament, aki egyszer már betöltötte ezt a posztot. Elfogadhatják a rendészeti törvénycsomagot, amely alapján a belső elhárítás bűncselekmények színlelésével tesztelheti a rendőröket, és már hétfőn megvonhatják a közjogi méltóságok tizenharmadik havi illetményét.
Vágólapra másolva!

Hétfőn, várhatóan az esti órákban választja meg az országgyűlés az új legfőbb ügyészt. Schmitt Pál köztársasági elnök Polt Pétert jelölte, aki 2000 és 2006 közt már betöltötte ezt a posztot. A jelenlegi főügyész, Kovács Tamás mandátuma december közepén jár le, amikor betölti 70. életévét. A főügyész megválasztásához a nemrég módosított alkotmány szerint kétharmados többségre van szükség, a vádhatóság vezetőjének megbízatása pedig kilenc évre szól (az új szabályokról itt olvashat).

A parlament dönt hétfőn a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Médiatanács költségvetéséről is. A javaslat szerint az idén létrehozott NMHH jövőre 29,3 milliárd, a Médiatanács pedig 194,4 millió forintból gazdálkodhat. A Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap költségvetése 63 milliárd forint lenne, ebből kell fedezni a közszolgálati médiacégek működését, illetve támogatni közszolgálati műsorok készítését. A pénz elosztásáról az új médiatörvény tervezete szerint az alap tanácsa döntene.

Orbán 13. havi bére

Elfogadhatja a parlament a rendészeti törvénycsomagot is, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter nyújtott be. Ennek értelmében egyebek mellett ellenőriznék a rendőrségnél szolgálók "kifogástalan életvitelét", vagyis figyelnék a rendőrök családi viszonyait és ismeretségi körét is. A törvénymódosítás lehetővé tenné, hogy a belső elhárítás bűncselekmények színlelésével tesztelje a rendőröket. A javaslatot korábban élesen támadta a Jobbik, mert az szerintük lehetővé tenné külföldi rendőrök bevetését tömegoszlatásra is (erről korábbi cikkünkben olvashat).

A képviselők már hétfőn elfogadhatják Lázár János fideszes frakcióvezető törvényjavaslatát, amely eltörölné a közjogi méltóságok - a köztársasági elnök, miniszterelnök, házelnök, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az Alkotmánybíróság elnöke - tizenharmadik havi juttatását. A hétfői döntéshez a parlamentnek el kell térnie a házszabálytól, amihez négyötödös többség szükséges, ezért ehhez az ellenzéknek is támogatnia kell a javaslatot.

Bírák és közszolgák

Hétfőn folytatják le a részletes vitáját a nők negyvenévi szolgálat utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő törvényjavaslatnak. Megkezdődik a vitája annak a Tarlós István főpolgármester és Kósa Lajos debreceni polgármester által benyújtott törvényjavaslatnak is, amely lehetővé tenné - a kormánytisztviselőkhöz hasonlóan - az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselőket is fel lehessen menteni indoklás nélkül, rövid felmondási idővel.

Megkezdődik a vitája annak a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által benyújtott, a bíróságokról szóló törvényeket módosító javaslatnak is, amely úgy akadályozná meg a bírósági ügyek elhúzódását, hogy a jövőben a vádlottak távollétében is ítéletet hozhatnának a bírók. Emellett a bíróságokat igazgató Országos Igazságszolgáltatási Tanácsba beülne a gazdasági miniszter is, és a jövőben vizsgálnák a bírói vezetők személyiségjegyeit.