Több helyen is rekordközelben a belvíz magassága

Vágólapra másolva!
Az ország több megyéjében is rekordhoz közelít a belvízzel borított terület nagysága. Az előrejelzések szerint az 1999-2000-es nagy belvizet is meghaladó elöntés várható.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli belvíz kialakulására számít a vízügyi ágazat. A védekezéshez azonban kevés a szakember, már a nyugdíjas gépészeket is visszahívták, hogy a munkát segítsék.

Már 280 ezer hektárt borít víz Magyarországon, és további nagy mennyiségű esőt jelez a meteorológia. Az előrejelzések szerint az 1999-2000-es nagy belvizet is meghaladó elöntés várható. Az eddig elöntött területekből 157 ezer hektár vetés, de sokkal több, a 400 ezer hektárt is meghaladja a mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület. A hazai folyók fővédvonalain jelenleg összesen 836 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A múlt hét végén 224 ezer, hétfőn már 249 ezer hektárt öntött el a belvíz országosan.

Újabb árhullám jöhet a folyókon

Egy nap alatt több mint tízezer hektárral, 54 400 hektárra emelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága Békés megyében, megközelítve az 1999-es rekordot, amikor 58 800 hektár állt víz alatt. A megyében 28 településen védekeznek a belvíz ellen. Három településen elsőfokú, tizennyolc helyen másodfokú, hét településen harmadfokú védekezési szint van érvényben.

A Közép-Tisza vidékén nincs hova elfolynia a csapadéknak, ezért nő a belvízzel borított terület nagysága. Jelenleg több mint negyvenezer hektárt borít látható belvíz, ez pedig alig hatezerrel marad el az idei tavaszi csúcstól. Itt egyelőre nagyobb gondot okoz a belvíz, mint a folyók áradása, de térségben a héten további 15-20 milliméter csapadék várható, a vízgyűjtőkön pedig akár ennek a három-négyszerese is hullhat, így a folyókon is újabb árhullám várható.

Csongrád megyében az elmúlt napokban ugrásszerűen nőtt azon települések száma, ahol védekezni kellett a belvíz ellen. Hétfőn 34 településen rendeltek el védekezést, ebből tizenhat volt elsőfokú, ugyanennyi másodfokú, kettő harmadfokú.

Bács-Kiskun megyében nincs megközelíthetetlen település, hétfő óta három településen elsőfokú, tíz településen másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Bőnyön gátat építettek

Másodfokú ár- és belvízvédelmi készültséget rendeltek el Szentlőrinckátán kedden, miután megemelkedett a községen átfolyó patak, illetve a Zagyva vízszintje. A település polgármestere, Horváth László szerint az okoz gondot, hogy a Szentlőrinckátát kettészelő Mérges-patak vizét a megtelt medrű Zagyva nem képes befogadni, ráadásul a patak és a folyó közötti mélyebb fekvésű területen sem fér el több víz. A következő két nap időjárásától függ, hogy a zöldségtermesztésre használt fóliaházak, illetve a lakóházak is veszélybe kerülnek-e, ha igen, akkor a polgármester szerint kénytelenek lesznek a katasztrófavédelemhez fordulni.

A Kisalföld információi szerint a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny határában gátat építettek a község lakói, mert az idén már harmadszor fenyeget elöntéssel a Cuhai-Bakony-ér. A bőnyiek szakemberek bevonásával több mint egy kilométeres védvonalat építettek a határban, hogy megóvják a falut. A gát 4,5-5 millió forintba kerül.

Megkezdődött az apadás a Körösökön

Megkezdődött az apadás a Körösök felső szakaszain, de a Hármas-Körös még árad. A Fekete-Körösön hétfő délután elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget, kedden pedig a vízszint magassága várhatóan 500 centiméter alá csökken, ezért meg is szüntetik a riasztást.

Apad a Kettős-Körös is. A vízoszlop magassága Békésnél hétfő este 627 centiméternél tetőzött, s kedd reggelre 618 centiméterre mérséklődött. Apadás kezdődött a Sebes-Körösön is, ám a folyón még elsőfokú a készültség.