A fújoló ellenzékiek közül is többen megszavazták Poltot

Vágólapra másolva!
Kilenccel több szavazatot kapott a hétfői parlamenti főügyészválasztáson Polt Péter, mint ahány képviselője a kormánypártoknak van. Mivel a kormánypárti képviselők közül egyedül Matolcsy György gazdasági miniszter nem vett részt a szavazáson, így biztos, hogy Poltra több ellenzéki képviselő is igennel szavazott, bár az ellenzéki pártok korábban nem támogatták Polt jelölését.
Vágólapra másolva!

Hétfőn az országgyűlés legfőbb ügyésznek választotta meg Polt Pétert. A titkos szavazáson 271-en szavaztak igennek, 91-en nemmel, 3 szavazat pedig érvénytelen volt.

A főügyész megválasztáshoz kétharmados többségre, vagyis 257 szavazatra volt szükség, a Fidesz-KDNP pedig ezt könnyen tudta biztosítani, a kormányzó pártoknak ugyanis összesen 262 képviselőjük van. Polt azonban ennél több szavazatot kapott, ami azt jelenti, hogy több ellenzéki képviselő is rá szavazott.

Az ellenzéki támogatás azért különös, mert Polt jelölését egyik ellenzéki párt sem támogatta. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a hétfő esti szavazás előtt azt mondta: az MSZP képviselőcsoportja úgy döntött, hogy nemmel fognak szavazni. Mesterházy ezt azzal indokolta, hogy Poltot nem tartják pártpolitikától független, semleges jelöltnek, többek között azért, mert a Fidesz tagja és képviselőjelöltje volt.

A Jobbik nemmel szavaz Polt Péter megválasztására - mondta a szavazás előtt az MTI-nek Gyüre Csaba, a párt alelnöke. Gyüre azt mondta: a jelölt személye mellett nem értenek egyet azzal sem, hogy a legfőbb ügyész mandátuma kilenc évre szól.

Az LMP ugyan a szavazás előtt nem beszélt arról, hogyan szavaznak majd a képviselői, Polt bizottsági meghallgatásán azonban az LMP-sek tartózkodtak. Ráadásul Schiffer András, a párt frakcióvezetője még Polt jelölése előtt arról beszélt, hogy azt várják, az államfő olyan jelöltet nevezzen meg, akinek a pártatlanságával kapcsolatban nem vetődhet fel kétely.

Mivel a szavazás titkos volt, így nem lehet tudni, ki hogyan szavazott. A szavazás előtt készült aláírási ívekről - amelyeket azok a képviselők írtak alá, akik felvették a szavazólapjukat - az derül ki, hogy a Fideszből és a KDNP-ből Matolcsy György gazdasági miniszter kivételével mindenki felvette a szavazólapját. Még Orbán Viktor kormányfő is szavazott, akit hétfő délelőtt Rómában fogadott XVI. Benedek pápa.

Az ellenzéki képviselők közül többen nem szavaztak. Az MSZP-sek közül nem vette fel a szavazólapját Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő, Bárándy Gergely, Botka László, Garai István, Harangozó Tamás, Lukács Zoltán, Puch László, Simon Gábor, Szűcs Erika, Újhelyi István és Varga László. Az LMP-ből nem szavazott Osztolykán Ágnes és Scheiring Gábor. A Jobbikból pedig nem vette fel a szavazólapját Ferenczi Gábor, Kulcsár Gergely, Staudt Gábor és Volner János.