Kémkedés miatt tett feljelentést a Jobbik a WikiLeaks-ügyben

Vágólapra másolva!
Kémkedés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Jobbik a WikiLeaks-ügyben. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese szerint meg kell vizsgálni az egyes politikusok szerepét az ügyben.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tett kémkedés miatt a Jobbik frakcióvezető-helyettese kedden a WikiLeaks-ügyben. Volner János szerint a rendőrség dolga kideríteni, hogy mely amerikai politikusok hogyan vettek részt az információk beszerzésében, és munkájukban Magyarország mely diplomatái, politikusai, közéleti személyiségei működtek közre.

A politikus szerint "rendkívül súlyos" fejleményekre bukkantak, amelyekre a Külügyminisztériumnak már az anyagok megjelenését megelőzően is rálátása volt, mivel tájékoztatást kapott az amerikaiaktól, hogy ezek a dokumentumok nyilvánosságra fognak kerülni. A Guardian nevű brit napilap cikkére hivatkozva Volner elmondta, hogy az amerikai diplomatáknak lehetőség szerint meg kellett szerezniük a magyar politikusok biometrikus azonosítóit, továbbá ki kellett kutatniuk azokat a nyílt és titkos nemzetközi megállapodásokat, amelyeket Magyarország például az energiabiztonság terén kötött.

Közepes mennyiségű magyar irat a WikiLeaks birtokában

Az amerikai diplomáciai jelentéseket kiszivárogtató honlap, a WikiLeaks birtokába nagyjából 250 ezer külügyi irat került. Ezek az amerikai kormány hivatalos belső hálózatából származnak, és az USA külföldi nagykövetségeinek titkos jelentéseit tartalmazzák.

A budapesti nagykövetségről beszerzett 734 dokumentum közepes mennyiségnek számít, a beszerzett iratok száma szerint sorba rakott 274 nagykövetség listáján a budapesti nagyjából középen található. A Spiegel adatbázisa szerint a magyar iratok mind 2006-ból, illetve későbbről származnak, és köztük a legszigorúbb titkosítással ellátott iratok is vannak (ezekről itt olvashat részletesen). A Spiegel szerint a 734 magyar dokumentum közül 4 darab tartozik a legszigorúbban védett, "titkos, külföldiek elől elzárandó" kategóriába.