Megvédte a magyar katonákat az amerikai nagykövet

Vágólapra másolva!
Jól képzettek és bátrak az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák - így reagált az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete a magyar katonákról szóló WikiLeaks-iratokra. A korábbi honvédelmi miniszter szerint a táviratot író nagykövet nem értette meg, mire valók az újjáépítési csoportok.
Vágólapra másolva!

Kiállt az Afganisztánban szolgáló magyar katonák mellett az Egyesült Államok budapesti nagykövete. "Nagy tisztelettel adózunk a pozitív és produktív szerep iránt, amelyet a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT) tölt be Afganisztán Baglán tartományában" - áll Eleni Tsakopoulos Kounalakis közleményében.

A kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok egyike a magyar katonák tehetetlenségéről számolt be. A New Zealand Herald című lapban megjelent anyagok szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban. A Honvédelmi Minisztérium úgy reagált, hogy a magyarok az újjáépítésben vesznek részt, nem feladatuk a harc.

"Rosszindulatú és alaptalan Karl Eikenberry amerikai nagykövet állítólagos távirata" - reagált közleményben Szekeres Imre szocialista képviselő, korábbi honvédelmi miniszter. Szekeres szerint a nagykövet nem értette meg a tartományi újjáépítési csoportok lényegét. "Mindenáron harcba kívánta küldeni őket, ami más alakulatok feladata, akik arra vannak felkészítve és felszerelve" - írta a korábbi miniszter, aki szerint annak idején ő jelentést kapott arról, hogy a két újjáépítési csoport "egyeztetette egyik műveletét".