Kifogásolt MSZP-s szerződéseket véd a fideszes polgármester

a világ legmagasabb üres épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, 80 méter magas, 25 emeletes pécsi magasház
Vágólapra másolva!
Szabálytalannak és az önkormányzat számára hátrányosnak tartja az Állami Számvevőszék azokat az 5,24 milliárd forint értékű szerződéseket, amelyeket Pécs előző, MSZP-s vezetése kötött a sávolyi motorpálya miatt ismertté vált Grupo Milton csoporttal. A pécsi önkormányzat 2008-ban hét ingatlant adott el a cégcsoportnak. A várost most már fideszes polgármester vezeti, aki szerint érthetetlenek az ÁSZ kifogásai. 
Vágólapra másolva!

Több ponton kifogásolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azokat a szerződéseket, amelyeket Pécs korábbi, MSZP-s vezetése kötött a spanyol Grupo Milton cégcsoporttal - derül ki az ÁSZ kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégcsoport - amelynek a neve többek között a Sávolyra tervezett motorpályával, illetve a pátyi golffaluval összefüggésben került elő - 2008 júniusában kötött szerződést a pécsi önkormányzattal arról, hogy egy csomagban, 5,24 milliárd forintért megvásárol hét ingatlant. A város a bevételek növelése érdekében a két évtizede üresen álló úgynevezett magasházat, két volt laktanyát, egy rendelőintézet épületét és több értékes telket adott el a cégcsoportnak. A cég cserében több tízmilliárd forintos fejlesztéseket ígért a városban.

Ingyen parkolóhasználat 75 évre

Az ingatlanokat az önkormányzat több részletben, a cégcsoport tulajdonában álló projekttársaságoknak értékesítette. Az egyik csomag - közút, két közterület és egy épület - eladásáról 2008. június 19-én döntött a városi közgyűlés. Ezt azonban nem jogszabállyal, hanem ennél alacsonyabb szintű határozattal hagyták jóvá, ami az ÁSZ szerint törvénysértő megoldás volt, ezért ezt a döntést semmisnek kell tekinteni. A megállapítás érdekes helyzetet teremthet, a befektető ugyanis tavaly júliusban a vételár utolsó részletét is kifizette.

Problémás volt az ÁSZ szerint, hogy a megvásárolt ingatlanokon milyen feltételekkel vállalt régészeti feltárásokat a vevő. A költségeket sávosan határozták meg: a beruházás összköltségéhez viszonyítva a régészeti kiadások 9 ezrelékig a befektetőt, 9 ezrelék és 20 százalék között az önkormányzatot, az e feletti rész ismét a beruházót terheli. Az ÁSZ szerint ez a kitétel akár egymilliárd forint költséget is jelenthet az önkormányzatnak. "Ilyen mértékű teher önkéntes vállalása ellentétes a közpénzekkel való felelős gazdálkodás követelményeivel" - fogalmaz a jelentés.

Az ÁSZ kifogásolja azt is, hogy az érintett ingatlanok eladásáról szóló szerződésben rosszul szerepelnek a fizetendő vételár részletei. Az utolsó részletként kifizetendő "teljes vételár 15 százaléka" helyett "a fennmaradó vételár 25 százaléka" szerepel a szövegben. Az ÁSZ szerint ez azért hiba, mert ezzel a számítási móddal a vevő a fennmaradó 15 százalékos vételár 75 százalékával adós maradt volna.

Problémás az ÁSZ szerint az úgynevezett pécsi magasház eladásáról szóló szerződés is. A 25 emeletes épület 1989 óta üresen áll, Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületeként pedig a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. A szerződés részeként a befektető vállalta, hogy egy 350 férőhelyes föld alatti parkolót épít, felette pedig parkot alakít ki. Az önkormányzat a parkoló használati jogát mindenféle díjazás nélkül 75 évre átadta a cégcsoportnak. Az ÁSZ szerint kifogásolható, hogy használati jogért nem kért pénzt az önkormányzat.

Nehezményezi az ÁSZ azt, hogy az önkormányzat tavaly márciusban jelentős összegű, 169,1 millió forintos kötbérről mondott le. A számvevőszék szerint a döntés jogsértő volt, mert a lemondást a helyi rendeletek nem szabályozták. A követelésekről az önkormányzat azért mondott le, mert a beruházóval szerződést módosítottak, így többek meghosszabbították a határidőt. Az ÁSZ kifogásolja, hogy a lemondott követelések összegét a közgyűlési előterjesztésben nem mutatták be.

Az ÁSZ szerint ezekért a lépésekért többek között a főjegyző volt a felelős. A számvevőszék ezért Páva Zsoltnál, Pécs fideszes polgármesterénél kezdeményezi, hogy indítson fegyelmi eljárást a főjegyző ellen. A jelentés többször felelősnek nevezi meg a Tisztségviselői Kabinet vezetőjét is, róla azonban azt írják, hogy mivel a köztisztviselő jogviszonya az önkormányzatnál megszűnt, a felelősségre vonását nem kezdeményezik.

Páva kiáll a Milton mellett

A Miltonnal megkötött megállapodást 2008-ban még Tasnádi Péter, a város korábbi, azóta elhunyt MSZP-s polgármestere jelentette be. Az időközi polgármester-választáson 2009 májusában a fideszes Páva Zsolt győzött, ez volt a Fidesz első fölényes győzelme az EP-, illetve a parlamenti választások előtt. Páva a megválasztása után többször is bírálta az előző szocialista városvezetést, az ÁSZ-jelentéshez csatolt levelében azonban kiáll a Miltonnal megkötött szerződés mellett, és vitatja a számvevőszék megállapításait.

Páva szerint jogszerű volt a közgyűlés korábbi döntése az eladásról, így érthetetlennek tartja az ÁSZ felvetését. A polgármester azt írja, hogy nem érti a fizetés ütemezéséről szóló kifogást sem, szerinte a cég és az önkormányzat számára végig világos volt, hogy mikor mennyit kellett fizetni. A régészeti feltárásokban való kötelezettségvállalásról közölte, hogy az a megállapodás előtt lefolytatott alku eredménye volt, a vállalás nagyságát pedig a szerződés megkötésekor nem lehetett számszerűsíteni. Páva szintén nem fogadja el a parkolási jog ingyenes átadásáról szóló kifogást, erről azt írja, hogy a magasház rendeltetésszerű használatához a befektetőnek szüksége volt parkolóhasználatra.

Korrekt szerződés született, a spanyol befektető a gazdasági válság ellenére is pontosan teljesített - mondta az [origo]-nak Mervó József, Grupo Milton képviselője. Mervó azt mondta: nem ismeri a számvevőszéki jelentést, szerinte az abban foglaltakat az ÁSZ-nek és az pécsi önkormányzatnak kell megvitatnia. Hozzátette: az ingatlanokat csomagban vásárolták meg, közülük a magasház volt a legkevésbé kívánatos, a legértékesebb ingatlanak pedig a volt laktanyát tartják. Mervó szerint a szerződés megkötésében szerepe volt annak is, hogy az önkormányzatnak forrásokra volt szüksége a kulturális főváros programjainak megszervezéséhez.

A Grupo Milton - amelynek elnöke a leggazdagabb magyar üzletembereket felsoroló listákon szereplő Kovács Bence János is - korábban Sávolyra MotoGP-futamok befogadására alkalmas motorpályát akart építeni. Az állam ehhez még 2009 októberében 15,3 milliárd forint állami hitelt ítélt meg annak ellenére, hogy pénzügyminisztériumi szakértők aggályosnak tartották az ügyletet. Idén márciusban végül a Bajnai-kormány úgy döntött, mégsem adja meg a hitelt, mivel nem látja biztosítottnak a hitel megtérülését.

Ugyancsak komoly vitákat váltott ki, amikor a cég Páty határába golfpályát, üdülőközpontot, hotelt és egy 1800 lakásos lakóparkot tervezett építeni. A cég határidőre nem tudta megszerezni a szükséges földeket, ezért a pátyi önkormányzat júliusban visszavonta a korábban kiadott engedélyt. A tervezett beruházást környezetvédelmi okok miatt többek között a jövő nemzedékek ombudsmanja is bírálta.