Tarlós megtiltaná a dohányzást a fővárosi megállókban

Vágólapra másolva!
Megtilthatják a dohányzást a fővárosi tömegközlekedési megállókban. Tarlós István főpolgármester javaslatáról jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.
Vágólapra másolva!

A játszóterek és aluljárók után kiterjeszthetik a dohányzási tilalmat a budapesti tömegközlekedési megállókra is, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán elfogadja Tarlós István főpolgármester javaslatát. Ennek értelmében nem lehet majd rágyújtani a buszok, trolik, villamosok és a HÉV-ek megállóiban. A rendelet betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi majd. A tilalom megszegőit ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

A rendelettervezet azt is meghatározza, mi számít megállónak, illetve állomásnak. Eszerint tilos lesz dohányozni az érintett járdaszigeteken, korláttal elkülönített részeken, valamint a megállót jelző táblától meghatározott távolságig.


Az alkoholfogyasztást is megtiltanák a fővárosi aluljárókban


Mindezek mellett 2011. január 1-jétől megtiltanák a szeszesital-fogyasztást is a budapesti aluljárókban. A tilalomról, illetve a köztéri alkoholfogyasztás szabályairól korábban a kerületi önkormányzatok dönthettek, Tarlós István azonban szeretné elérni, hogy a rendelet egységesen, az összes fővárosi aluljáróra vonatkozzon. A többi közterületről továbbra is a kerületek dönthetnek majd. Aki megszegi a tilalmat, arra harmincezer forintig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki. A rendeletről szintén jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés.