Egy tanú szerint Marian Cozma részeg volt a halála előtt

Vágólapra másolva!
Részegnek látta egy tanú közvetlenül halála előtt Marian Cozmát, más tanúk szerint azonban a tavaly februárban Veszprémben meggyilkolt kézilabdázó nem tűnt ittasnak, békésen táncolt, amikor a támadók belekötöttek. Több tanú is azt vallotta, hogy a vádlottak egyike egy széket dobott a verekedők közé.
Vágólapra másolva!

Közvetlenül a halála előtt erősen ittas volt és alig állt a lábán Marin Cozma kézilabdázó - vallotta egy tanú a Cozma-gyilkosság csütörtöki tárgyalásán a Veszprém Megyei Bíróságon. A tanú szerint Cozma lekezelően viselkedett a Patrióta lokálban, agresszív azonban nem volt. Az eljárásban korábban meghallgatott tanúk eddig nem fogalmaztak meg hasonló állítást, mindannyian békésnek, barátságosnak jellemezték a sportolót.

A tanú vallomásában elmondta még, hogy látta, amikor valaki egy széket kapott fel a diszkóbeli verekedéskor, és lesújtott vele. Széket látott a levegőben egy másik tanú is, illetve azt, hogy üvegszilánkok repültek. Egy harmadik tanúazt mondta: a Patrióta lokálban négy-öt "kopasz, kigyúrt, nagy nyakláncokat viselő cigány férfi" állt meg az asztala előtt. "Feltűnőek voltak, feltűnően viselkedtek" - mondta fiatalember, aki arra emlékezett, hogy hamarosan verekedés robbant ki, és a "feltűnő jövevények" Marian Cozmát ütötték.

A sportoló kétszer-háromszor is a földre került, de mindig felállt, majd menekülni kezdett, fel a lépcsőn - vallotta a férfi. Elmondta azt is, hogy elsősorban a "ferde orrú" (N. Győző másodrendű vádlott) támadta Cozmát. A tanú emlékezete szerint a kopasz férfiak "körbe forogtak a tánchelyiségben", mintha csak azt kérdeznék, hogy "na, ki kér még", és eközben egy "vékony srácot" többször arcon is csaptak, majd elindultak ők is fölfelé Cozma és a többi kézilabdázó után.

Egy másik szemtanú szerint "szokásos vendéglátóhelyi balhénak" tűnt az egész dulakodás a lokálban. A tanú az ügyész kérdésére kijelentette, hogy Cozma "egyáltalán nem volt ittas, és nem dülöngélt". Hasonlóan vallott egy másik férfi is, aki azt mondta: "Marian Cozma békésen táncolt a barátnőjével, és egyáltalán nem dülöngélt". A tanú a sportoló közelében, Ivan Lapcsevics szerb kézilabdázó mellett állt, amikor "számára ismeretlen, kopasz alakok" lökdösődni, majd verekedni kezdtek Cozmával. Utalt arra is, hogy a "fekete pólóst" (R. Sándor elsőrendű vádlottat) látta Cozma közvetlen közelében.

Ez a tanú is emlékezett arra, hogy egy "vékony srácot többször arcon ütöttek a cigányok", és széket is látott röpülni, amelyet szerinte "egy fehér pólós, kopasz cigány" (P. Gábor negyedrendű vádlott) dobott a verekedők közé. A tanú úgy emlékezett, hogy Cozmát a sporttársai segítették fel a padlóról - emlékezete szerint Ivan Pesic -, majd menekülni kezdtek fölfelé a lépcsőn.

A tárgyaláson egy nő azt mondta: egyszerre érkezett a barátaival éjszaka a Patrióta bejáratához a mintegy 25-30 tagból álló társasággal, amelynek tagjai belekötöttek azokba, akik eléjük kerültek. Egyikük "valami olyasmit is mondott, hogy most elcsesszük a bulit". A kézilabdázókkal kapcsolatosan a tanú azt vallotta: látta a diszkóban Cozmát, Ivan Lapcsevicset, Pesicet, Sesumot, Gulyás Pétert és az Iváncsik testvéreket, akik "nagyon normálisan viselkedtek, mint mindig". Az ügyész kérdésére kijelentette: "Cozma a barátnőjével táncolt, ittasnak nem látszott". A tanú az utcán lezajlott verekedést nem látta, mire kiért, már a mentő érkezett, és szerinte nagy volt a káosz, a kiabálás és a sírás. Arra emlékezett még, hogy Zarko Sesumot látta térdelni a mozdulatlanul fekvő Cozma mellett.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés miatt hét ember ellen emeltek vádat. A bűnügy tárgyalása pénteken újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.