Árad a Tisza, nyolc megyében okoz gondot a belvíz

Vágólapra másolva!
A sok csapadék miatt újabb árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon és a Felső-Tiszán is. Szendrőn már házakat is veszélyeztet a Bódva áradása, településeket zárt el a víz. Nyolc megyében okoz gondot a belvíz, ami Nyíregyházán kétszáz házat veszélyeztet.
Vágólapra másolva!

Kétszáz lakóházat veszélyeztet a belvíz Nyíregyházán, az önkormányzat másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. Egy lakás már megrogyott a víz nyomása alatt, az életveszélyessé vált épületet a közműhálózatról is le kellett kapcsolni, további négy házat homokzsákokkal védenek a víztől. Több családot is kiköltöztethetnek, eddig hat üres önkormányzati lakást készítettek elő az érintettek ideiglenes elhelyezésére. A megrogyott házból az ott lakó egyik idős férfi még nem volt hajlandó kiköltözni.

Csütörtökön már nyolc megyében kellett a belvíz ellen védekezni. Most több mint 285 ezer hektár van víz alatt, ebből 160 ezer hektár szántóföld. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület nagysága meghaladja a 400 ezer hektárt - derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtök este közölt adataiból. A tájékoztatása szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében kell védekezni belvíz ellen.

Békés megyében hat kritikusan veszélyeztetett település van: Telekgerendás, Csorvás, Kétsoprony, Kondoros, Szarvas és Békésszentandrás. Kétsopronyban, Kondoroson és Vésztőn a polgári védelem már készültségben van. Csongrád megyében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tizenkét mobil szivattyút és 21 ezer homokzsákot biztosított az önkormányzatoknak védekezési feladataik ellátásához. Bács-Kiskunban a legkritikusabb helyzet Szalkszentmártonon alakult ki. A település északi határában a víz elöntötte az utat, így azon autóval és gyalog sem lehet közlekedni. Harkakötönyben egy ház fala megrogyott az esőtől. Az épületben lakó 2 felnőtt és 3 gyerek szükséglakásba költözött.

Győr-Moson-Sopron megyében Püspökalapon négy családi házat veszélyeztetett a belvíz, a polgármester utasítására egy elvezető árkot ástak, azzal vezették el a csapadékot. Bőnyben 10 ezer homokzsákkal készülnek a Cuhai Bakony-ér melletti védekezésre. Zala megyében a Zala folyón levonuló kisebb árhullám Zalaszentiván településen két utcában nyolc lakóépületet veszélyeztetett. Mindkét helyszínen homokzsákokból körülbelül 30-40 méter hosszúságban ideiglenes gátat építettek.

Újabb árhullám a Tiszán

Az intenzív áradás miatt másodfokúra emelték a korábban elrendelt elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Tisza Tiszabecs és Vásárosnamény közötti szakaszán - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtökön az MTI-vel. A folyó mintegy kilencven kilométeres szakaszán van érvényben a másodfokú készültségi szint. A vízügyi szervezet távjelző rendszerének adatai szerint a Tisza Tiszabecsnél két óránként körülbelül húsz centimétert emelkedik. Az előrejelzések szerint további áradás várható, így valószínűleg a Vásárosnamény alatti szakaszokon is el kell majd rendelni az elsőfokú készültséget. A Tisza felső szakaszán pénteken léphet életbe a harmadfokú riasztási szint.

Szendrőn már homokzsákot pakolnak

Homokzsákokkal és szivattyúkkal védekeznek az árvíz ellen a Borsod megyei Szendrőn, ahol három házat is veszélyeztet a Bódva áradása. A település melletti mezőgazdasági területeket már korábban elöntötte az árhullám. A Bódva a legutóbb tavasszal, illetve kora nyáron árasztotta el a völgyet, több települést is veszélyeztetve. Szendrőnél este tetőzhet a folyó 220 centiméteres vízszinttel.

A folyó árhulláma elöntötte a Tornaszentandrás felé vezető utat, így a faluba és az utána következő zsáktelepülésre, Tornabarakonyba csak traktorral vagy magasabb járművel lehet eljutni. Krajnyák Dénes, a tornaszentandrási polgármester elmondta, hogy a gyerekek reggel még elmentek Bódvaszilasra és Szögligetre iskolába, és a tej, a kenyér is megérkezett, de délután már bonyolultabb lesz a hazajutás. A Bódva áradata az idén már hetedszer zárja el a településre vezető utat. A magasabb járművek áthajtanak a vízátfolyáson, ezért - mint korábban - most is cölöpökkel jelölik meg az út vonalát.

A Bodrog forrásfolyóin a lehullott csapadék hatására újabb árhullámok alakultak ki. A folyó vízállása Felsőbereckinél csütörtök reggel elérte a másodfokú készültségi szintet. Ott a tetőzést a hétvégére várják 710 centiméter körüli értékkel. A Sajó külföldi vízgyűjtőjének alsó szakaszára lehullott csapadék és a hóolvadás miatt az előrejelzettnél intenzívebb vízszintemelkedés következett be a folyón. A vízállás Sajópüspökinél szerda este elérte a másodfokú készültségi szintet, csütörtökön pedig további emelkedésre számítanak. Sajópüspökinél a folyó tetőzését napközben várják 300 centiméteres vízállással. Sajószentpéternél pénteken tetőzhet az ár 330 centiméteres értékkel.

A folyó áradása miatt csütörtök reggel lezárták a 26-os számú főutat Sajókazával összekötő bekötőutat. A Tardona-patak áradása miatt a Tardona és Dédestapolcsány közötti út egy, három kilométer hosszú szakasza járhatatlan, míg Gibárt és Abaújkér között rézsűcsúszás miatt zárták le a fél útpályát.

Az ország nagy részén nemcsak az ár- és belvíz okoz gondot, hanem a hidegfronttal érkező, orkánerejű szél is (az időjárási helyzetről itt olvashat bővebben). A Kab-hegyen mért 172 km/órás szél egyelőre nem hivatalos rekord.