A kor és a császár szabhat határt az otthon szülésnek

Újszülött baba otthonszülés
Vágólapra másolva!
Mindenki engedett egy kicsit az otthon szülésről szóló szabályozás kialakításában, amely jövő tavasszal léphet életbe. Lesznek az otthon szülést kizáró okok, de arról például még vita van, hogy császármetszéses szülés és 35 év felett lehet-e majd otthon szülni. Az alakuló új szabályozás üzleti lehetőségeket is teremt: születésházak alakulhatnak a kórházon kívül szülni akaró nők kiszolgálására.
Vágólapra másolva!

Szinte vita nélkül zajlott le az utolsó szakmai egyeztetés az otthon szülést szabályozó kormányrendelet tervezetéről, így minden esély megvan arra, hogy áprilisban hatályba lépjen a jogszabály - mondta az [origo]-nak Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Társaság munkatársa, aki részt vett az egyeztetésen. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egészségügyi államtitkársága a múlt héten már tartott egyeztetést a civil szervezetek bevonásával, kedden azonban már csak a legszűkebb szakmai szervezetek képviselőivel ült le, hogy pontosítsák a tervezetet.

"Hosszú évek óta ez volt az első olyan tárgyalás az otthon szülés szabályozásáról, ahol nem két oldal ült egymással szemben, hanem mindenki ugyanazt akarta: minél előbb, minél jobb rendeletet tető alá hozni" - mondta Békés. Szerinte ehhez az is hozzájárult, hogy a foglalkozásától eltiltott, jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász ügye miatt előtérbe került az otthon szülés kérdése, ezért "végre megvan a politika szándék, hogy rendezzék ezt a kérdést".

Az egyeztetésen szülész-nőgyógyász, gyermekorvos, a szülészeti szakmai kollégium, a mentőszolgálat és a védőnők képviselője, valamint egy bába volt jelen, és további javaslatokat tettek az egészségügyi államtitkárság által elkészített tervezethez. A szakmai egyeztetés Békés szerint napokon belül lezárulhat, majd a minisztérium önti végleges formába a rendeletet, amely az otthon szülést - a tervezet szóhasználata szerint: intézeten kívüli szülést - átfogóan szabályozza áprilistól. A minisztérium sajtóosztálya későbbre ígért tájékoztatás a kormányrendeletről arra hivatkozva, hogy az még nem a végleges verzió.

Még formálódnak a kizáró feltételek

Az egyeztetés résztvevői szerint a legnagyobb vita arról zajlott, milyen körülmények esetén zárják ki az otthon szülés lehetőségét. A tervezet szerint csak az választhatná az intézményen kívüli szülést, akinél ezt korábbi betegség, HIV- vagy más fertőzés nem zárja ki, szövődménymentes a terhessége, a magzat egészséges, nem túl nagy, és megfelelően helyezkedik el. Ikerterhességnél sem engedélyeznék az otthon szülést, azonban Békés szerint az még változhat, hogy csak 18 és 35 év közötti nők szülhetnének otthonukban. "Az egyeztetésen felmerült, hogy ezt a felső korhatárt el kellene törölni, mert manapság jóval később vállalnak gyereket a nők. Másrészt pedig a kor helyett inkább az anya fizikai állapotát kellene nézni, hiszen vannak, akik ennyi idősen jobb karban vannak, mint egy fiatalabb nő" - mondta.

Az otthon szülést kizáró feltételeket két csoportba sorolnák: lennének abszolút kizáró okok, vagyis ezek fennállása esetén kizárólag kórházban szülhet az anya, illetve a relatív okok, amikor mérlegelnék, vállalható-e az otthon szülés. A relatív okok esetén a terhesgondozást végző szakorvos, illetve a bába véleménye alapján dőlne el, szülhet-e otthon az anya. "Ezek a feltételek nem újak, évek óta formálódnak, és valószínűleg kisebb-nagyobb kompromisszumokkal sikerül véglegesíteni" - mondta az [origo]-nak Csákány M. György szülész-nőgyógyász főorvos, aki a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot képviselte az egyeztetésen.

Csákány M. György szerint komoly vita van arról a feltételről, hogy szülhessen-e otthonában olyan nő, aki korábban császármetszéssel adott életet gyermekének. A főorvos szerint ilyen esetekben nem lenne szabad megengedni az otthon szülést, mert jóval nagyobb a kockázat. A Szülők a Szabad Szülésért Társaságot képviselő Békés Bence szerint azonban nagyon sok olyan család van, amely éppen egy korábbi császármetszéses szülés után szeretne otthon, hüvelyi úton szülni. Ugyanakkor szerinte ebben is lehetne kompromisszumos megoldást találni, mint mondta, az egyeztetésen felmerült az a köztes javaslat, hogy ha valaki a császármetszés után a következő gyermekét kórházban, nem császármetszéssel hozza világra, akkor a harmadik gyermek esetén már otthon is szülhetne.

Születésházak indulhatnak

"A rendelet végre tiszta, legális helyzetet fog teremteni, ezért sokat fog javulni az intézeten kívüli szülés biztonsága. Eddig azért is volt veszélyes illegálisan otthon szülni, mert attól is félniük kellett, hogy lebuknak, ezért a nők már csak nagyobb baj esetén kerültek kórházba"- mondta Csákány M. György. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályát vezető főorvos egyetért azzal, hogy a tervezet szerint az intézeten kívüli szülés nem lenne államilag finanszírozott, kivéve, ha végül szükség lesz kórházi ellátásra, mert erre kiterjed a társadalombiztosítás. "Biztos lesznek, akiket az anyagi része tart majd vissza az otthon szüléstől, ugyanakkor van ebben logika: a kórházi szülés finanszírozott, aki otthon akar szülni, ezt a magánegészségügy keretében teheti meg" - mondta.

A kormányrendelet tervezete szerint minden otthon szülésnél lennie kell egy háttérkórháznak, amely húsz percen belül elérhető, ha valamilyen komplikáció adódik. Ez Budapesten, és a nagyobb városokban nem jelent problémát, azonban országosan sok olyan terület lesz, ahol nincs ennek a feltételnek megfelelő kórház.

A tervezet egyeztetésén résztvevők szerint a rendelet hatályba lépése után magánfinanszírozott születésházak fognak létrejönni, ahol azok a nők szülhetnek, akiknek az otthona távolabb esik a kórházaktól. Az ilyen létesítményeket a jelenlegi tervezet nem tiltja meg, ezzel megnyitja a lehetőséget magánkézben lévő születésotthonok alapítására. "Ahogy szabad lesz ilyen központokat létrehozni, lesznek olyan kollégák, akik üzleti lehetősége látnak ebben" - mondta Csákány M. György.

A minisztériumi egyeztetésen szintén résztvevő Bálint Balázs szülész-nőgyógyász szerint azonban kifejezetten bele kellene venni a kormányrendeletbe, hogy működhetnek a szakmai feltételeknek megfelelő születésházak. "Csak ez teremtene tiszta helyzetet, különben később fog gondot okozni az, hogy ez a rendelet ugyan nem tiltja meg a születésházakat, viszont más, hatályos jogszabályoknak ezek az intézmények nem felelnének meg" - mondta. Példaként azt hozta fel, hogy az új kormányrendelet alapján egy legálisan működő születésház gondban lenne egy ÁNTSZ-ellenőrzésnél, mert egy másik jogszabály alapján nem lenne engedélye rendszeres egészségügyi tevékenység folytatására. Az ellentmondásos állapotot szerinte úgy lehetne elkerülni, ha az otthon szülés jelenleg formálódó szabályozásába bekerülnének a születésházak, és ezzel egyidejűleg a többi egészségügyi normát is ehhez igazítanák.

Az otthon szülés szabályait kidolgozó munkacsoportban is részt vevő szülész-nőgyógyász elmondta: a rendelethez protokollt is készíteni kell, amely részletesen meghatározza az intézményen kívüli szülés feltételrendszerét, pontos szakmai szabályait. "A szülész-nőgyógyászoknak van ilyen protokolljuk, azonban az otthon szülésnek teljesen mások a körülményei, eszközrendszere és az egész szemlélete is" - tette hozzá.

Mindenki enged egy kicsit

A jelenlegi tervezet megteremtené az otthon szülésért "felelős személy" fogalmát is, ez akár szakorvos, akár legalább két év gyakorlattal rendelkező bába is lehetne. "Kérdéses viszont, hogy az eddig nem kórházban, hanem otthon szüléseknél segédkező bábák hogyan fogják igazolni ezt a gyakorlatot" - jegyezte meg Bálint Balázs. A felelős személy dönti majd el, hogy a várandós nő szakmai szempontok alapján alkalmas-e az otthon szülésre, illetve ha szülés közben valamilyen probléma adódik, akkor kórházba kell-e szállítani.

A még tisztázandó kérdések ellenére a szülész-nőgyógyász szakorvos biztatónak nevezte, hogy sikerül kompromisszumra jutni a tervezetről. "Az otthon szülés liberálisabb hívei nagyobb szabadságot szeretnének, míg a kórházakban szocializálódott orvosok szűkebbre szabnák a mozgásteret. Most viszont úgy tűnik, hogy kicsit mindenki enged egy keveset" - mondta Bálint, aki szerint csak így lehet elérni, hogy a jövőben sokkal nagyobb biztonságban legyenek a szülő nők és gyermekeik.

Ki az a Geréb Ágnes?
Geréb Ágnest, a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyászt október elején vették őrizetbe, mivel az általa vezetett születésházból kórházba kellett szállítani egy asszonyt, akinél szülés közben komplikációk léptek fel. Geréb azóta előzetes letartóztatásban van, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják. Mivel a Fővárosi Bíróság elutasította fellebbezését az előzetes letartóztatás meghosszabbítása ellen, a szülésznő legkésőbb január 8-ig börtönben marad. Az otthon szülések közben történt balesetek miatt már többször indult eljárás ellene, jelenleg zajlik bírósági tárgyalása. Geréb szabadon engedéséért többször tüntettek civil szervezetek, akik egyben azt is követelték, hogy a kormány rendezze végre az otthon szülés szabályozását.