Veszélyeztethet egy vörösiszap-tározót az Almásfüzítőre tervezett erőmű

Vágólapra másolva!
Felmérhetetlen kockázatot jelentene az Almásfüzítőre tervezett földgáztüzelésű erőmű az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület szerint. Az erőműbe az egykori timföldgyár vörösiszap-tározóján keresztül szállítanák a vizet.
Vágólapra másolva!

Nem támogatja a Bakonyi Erőmű Almásfüzítőre tervezett földgáztüzelésű erőművét az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület. Az egyesület szóvivője szerint felmérhetetlen kockázatot jelent, hogy az erőmű vízigényét a Dunából fedeznék és hogy az óránként 70 000 köbméter vizet szállító vezeték az egykori timföldgyár vörösiszap-tározóján haladna keresztül.

A tervezett üzem Almásfüzitő külterületén épülne fel, az ország ötödik legnagyobb erőműve lenne. Becslések szerint az erőmű évente 1612 tonna nitrogén-oxidot, 65 tonna kormot és több mint 3000 tonna szén-monoxidot juttatna a környék levegőjébe. Az erőmű az ország harmadik legnagyobb nitrogén-dioxid kibocsátója lenne.

Az egyesület aggályosnak tartja, hogy egy kilométeres távolságban két lakott terület található, és a vállalat által megjelölt hatásterületbe Komárom keleti városrészei is beletartoznának, ezért első fokon megfellebbezte a környezetvédelmi felügyelőség által kiadott engedélyt.