"Mint amikor megbillen egy csurig tele lavór" - újabb áradástól tartanak a Balatonnál

Kicsap a Balaton vize az erős északnyugati szélben a balatonfenyvesi szabad strandon, ítéletidő, viharos szél, vízállás
Vágólapra másolva!
A viharos szél csillapodásának köszönhetően péntekre visszatért a medrébe a Balaton, de a csütörtökön elöntött települések vezetői attól tartanak, bármikor megismétlődhet az áradás. A tavat egy csurig töltött lavórhoz hasonlították, és azt jósolták, hosszabb ideig eltarthat, mire a magas vízszint nem jelent fenyegetést. A homokzsákokkal megvédett hotelből elköltöztek a vendégek, pénteken már a tóból kihordott törmeléket takarították.
Vágólapra másolva!

Nagyon magas továbbra is a Balaton vízszintje, de mivel a viharos szél elült, most nem csap ki víz - mondták az [origo]-nak a csütörtökön elöntött települések vezetői. Ennek ellenére a tó rendkívül magas vízállása miatt továbbra is attól tartanak, hogy bármikor újra elöntheti a part menti részeket a víz. Csütörtökön a balatoni vízállás megdöntötte a sokéves maximumot, a fronttal érkező viharos szél miatt pedig 20-25 centivel is emelkedett a vízszint.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője péntek reggel azt mondta, hogy a Balaton déli partján folyik a védekezés, de az elvezető vízfolyások szintén áradnak, a tó vizét pedig nem lehet a mostaninál nagyobb ütemben leereszteni, mert az Tolna megyében okozna károkat. Reménykednek abban, hogy a gondok "mederben tarthatók" - tette hozzá a főigazgató.

"Bokáig állt a víz az ebédlőben"

Balatonmáriafürdőn péntekre visszahúzódott a tó, miután Galácz György polgármester megfogalmazása szerint csütörtökön a szél szabályosan "kitolta az utcákra a vizet". "Normalizálódott a helyzet, de továbbra is meghagyjuk a homokzsákokat annál a partközeli szállodánál, amelyet elöntött a víz" - mondta Galácz az [origo]-nak. A homokzsákokkal körbevett Mária Hotelben pénteken már elkezdték a fertőtlenítést, de a tulajdonos, Temesvári Sándor szerint még napokig eltart majd a takarítás. "Bokáig állt a víz az ebédlőben, tönkrement a kert, a medréből kilépő tó mindent telehordott hordalékkal" - mondta. A hotelben egy előadásra érkező csoport lakott, de a történtek miatt el kellett menniük.

"A hotel vízpartján egy kőből kialakított védmű van, aminek ebben a pillanatban is a pereméig ér a víz" - mondta Temesvári, aki attól tart, hogy a magas vízállás miatt már egy a csütörtökinél kisebb szél is elég lenne ahhoz, hogy ismét kilépjen medréből a tó. "Bármikor megismétlődhet, mintha egy lavór csurig tele lenne, elég megbillenteni" - jelentette ki a hoteltulajdonos, aki nem érti, miért nem hosszú távra, víztárolókkal oldják meg a Balaton szintjének szabályozását. "Engedik ki a drága vizet, pedig olyan évek is voltak, mikor a túl alacsony vízállás jelentette a gondot" - tette hozzá.

A csütörtöki áradás megismétlődésétől tart Balatonkeresztúr polgármestere, Kovács József is, Balatonfenyves és Balatonmáriafürdő mellett ezen a településen okozott még problémát a medréből kilépő tó. Péntekre itt is normalizálódott a helyzet, de elővigyázatosságból továbbra is maradnak a homokzsákból épített sáncok, bár a víz itt házakat nem veszélyeztetett - mondta Kovács. A polgármester szerint azért is ismétlődhet meg az áradás, mert állítja, a tó lassú leengedése ellenére sem csökken a vízszint. "Több víz folyik a tóba, mint amennyit le tudnak ereszteni" - jegyezte meg Kovács.

Forrás: MTI/Varga György
Egy balatonfenyvesi utca

"Lényegesen jobb a helyzet most, hogy elállt a szél, de kell egy kis idő, mire a tó megtalálja, hol a helye" - mondta az [origo]-nak Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, aki szintén egy teletöltött lavórhoz hasonlította a Balatont. A településen senkit nem kellett kitelepíteni, de folyamatosan figyelik a vízállást, a partközeli ingatlanok állapotát, és próbálják biztosítani a kiáradt víz elfolyását - tette hozzá. Balatonfenyvesen elsősorban a strand került víz alá, és a parthoz közeli utcákban található nyaralók. A település honlapján keresztül próbálják informálni az üdülők tulajdonosait, akik egy megadott telefonszámon is folyamatosan érdeklődhetnek a helyzetről - mondta el Lombár.

"Mindenki vérmérséklete szerint reagált a történtekre" - válaszolta Lombár kérdésünkre, hogy milyen a hangulat a településen. A fenyvesi polgármester azt egyelőre nem tudta megmondani, mennyi kár keletkezett a tó kiáradása miatt, szerinte főleg a partvédelemre kell majd költeni, illetve rendbe tenni a strand területét, az elmosott sétányokat.