Vágólapra másolva!
Szél, hideg és csapadék - ez várható a Balaton térségében. Bár a tó visszahúzódott a medrébe, a következő napok szeles időjárása miatt a partra kicsapó víz jégpáncéllá fagyhat.
Vágólapra másolva!

Befagyhat a Balaton partjára kicsapó víz. Még mindig rekordmagas a tó vízszintje, és a következő napok szeles időjárása miatt újra kiönthet a víz a déli parton. Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője azt mondta, a következő napokban a 40-60 kilométer/órás széllökések ismét mintegy 10 centiméterrel megemelhetik a vízszintet. Hétfőtől mínuszokra lehet számítani, így a kritikus déli partszakaszokon kiöntött víz akkor sem tud visszahúzódni a mederbe, ha csökken a tó vízszintje vagy a szél ereje. Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő és Balatonkeresztúr mélyen fekvő részei fagyhatnak jégbe. A csütörtöki vihar után több helyen kiöntött a víz, a déli part polgármesterei a tavat egy csurig töltött lavórhoz hasonlították.

Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy különleges intézkedésekre egyelőre nincs szükség a Balaton déli részén, de folyamatos készültségben kell lenni, főként északi szél esetén. Arra is figyelni kell, hogy az elöntött részeken felázott talaj miatt sok fa megdőlt, így azok veszélyessé válhatnak.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere azt mondta, hogy több száz part közeli ház, üdülő környéke továbbra is víz alatt áll, de senkit nem kellett kiköltöztetni. Balatonmáriafürdőn továbbra is homokzsákokkal kell védeni egy üzemelő tóparti hotelt.