"Valakinek elszállt az agya" - zűrös környéken lakott a gyerekverő pár

Gyermekbántalmazási ügy Üllőn, egy hat hetes csecsemőt haraptak és ütöttek szülei Üllőn
Vágólapra másolva!
A nevenincs utca lakói is csak felületesen ismerték a gyerekét bántalmazó párt, néhány házzal arrébb pedig még soha nem is hallottak róluk. A helyiek szerint balhés környéken laktak, újonnan költöztek Üllőre, és még a helyi nevelési tanácsadó intézet vezetőjét is meglepte, ahogy a gyermekükkel bántak, mert szerinte eddig minden rendben volt.
Vágólapra másolva!

"Egyedül egy kiságyat hagytak itt" - mondta az [origo]-nak az a nő, aki jelenleg annak a fiatal párnak az üllői lakásában lakik, akiket a rendőrség azzal gyanúsít, hogy bántalmazták a saját gyereküket. A 18 éves anya és a 21 éves apa jelenleg előzetes letartóztatásban van életveszélyt okozó testi sértés miatt.

Az esetet az a fővárosi kórház jelentette a rendőrségnek, amelynek munkatársai a csecsemőn harapások és verések nyomait találták. A Pest megyei rendőrség az ügyben nyomozást indított, a szakértői vélemény elkészítése még tart, de a szülők pénteken beismerték tettüket, szombaton pedig azt mondta az apa ügyvédje, hogy védencének elborult az agya.

A Mikszáth Kálmán utca Üllő szélén helyezkedik el. "Az egy nevenincs utca" - mutatta a szemközti házban lakó Oltványi János, merre található a család albérlete. A Mikszáth Kálmán utcából egy földút ágazik le merőlegesen, egyenesen a település széléig vezet. Oltványi szerint az valójában nem utca, hanem egy telek, azonban az ott lakók utcának használják. Ennek a térképen fel sem tüntettet útnak a sarkán lakott a fiatal pár.

A szomszédok szégyellik a történteket

Ottjártunkkor a környék kihalt volt, a csendet csak néha verte fel egy-egy hangos durranás, amely petárdától származhatott. Több helybéli szerint rendes környék, mások azonban azt állították az [origo] tudósítóinak, hogy "balhés családok" is laknak arra. "Nem az elit él ott" - mondta Tóth János a közeli Hétes sörözőben, és hozzátette, olyan esetről is hallott, hogy egy gyereket megtaposott ott egy ló.

"Nem tudjuk, kik ők" - mondta Oltványi felesége, és hozzátette, hogy sok hangoskodást és veszekedést lehet hallani abból az utcából. "Az egy zűrös környék" - mondta a nevenincs utca felé mutatva egy másik helyi lakos, Balogh Attila is. Az idős férfi még soha nem is látta a fiatal párt, sőt a gyerek bántalmazásáról is csak az [origo] tudósítóitól hallott először, holott alig ötven méterre lakik tőlük. Úgy emlékszik, a múlt évben még a kommandósok is kijöttek egyszer, és lezárták azt a részt.

"Szégyen, hogy az én házamban ilyen történhetett, bele vagyok betegedve" - mondta a sarokháznál a fiataloknak albérletet adó nő, és hozzátette, nem tudott semmiről, csak segíteni akart a párnak, hogy legyen hol lakniuk. Több kérdésre azonban nem felelt, hanem eltűnt a házban.

"Rezsiért laktak itt" - mondta egy másik nő, aki azt állította, hogy most ő lakik a lakásban. Szerinte az albérletet a fiú testvére járta ki nekik, aki az utca másik végén lakik. Ott azonban csak két ház található. Többszöri csengetésre csupán egy nő jött ki az egyik házból, és közölte, hogy nem akarnak többet nyilatkozni, mert megrázta őket az eset, bár ők sem ismerték közelről a párt. "Zárkózottak voltak, nem igazán ismertem őket" - mondta egy idős férfi is, aki közvetlenül a fiatal pár lakása mellett él. "Ne nyilatkozz, mert nem tudunk mondani semmit se" - szólt ki neki a lánya.

"Valakinek elszállt az agya"

Nem voltak zűrök a családdal Gazsi Csaba szociálpolitikus szerint, aki a helyi Üllő Város Humán Szolgáltató Központ és Nevelési Tanácsadó vezetője. Gazsi szerint az anya 18 éves koráig a látókörükben volt, de nem voltak vele súlyos problémák. "Az anya pünkösdkor költözött ide Előszállásról, nekünk az ottani gyermekvédelmi központ küldte meg az adatait" -mondta Gazsi.

"Nem tudom, mi történhetett, valakinek elszállt az agya" - mondta Gazsi. Szerinte a védőnő többször is látta a gyereket, és nem észlelt problémát. "Nem éheztették, másról pedig nem tudunk, amit meg lehetett tenni, azt megtettük" - tette hozzá.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Az [origo] a helyi gyermekorvosi rendelőben is érdeklődött, de ott azt közölték, hogy amíg a hatósági vizsgálat tart, nem nyilatkoznak. A Pest megyei rendőrkapitányságon szintén nem közöltek részleteket a nyomozásról, a kórház nevét sem árulták el, ahol a gyereket ápolják, de a TV2 híradója szerint jelenleg az Országos Idegtudományi Intézetben van, és súlyos az állapota.

Üllőn egyesek szerint sokat beszélnek az utóbbi napokban az esetről, mégis találni olyan embert, aki még nem hallott róla. A Mikszáth Kálmán utca közelében lévő Vigasz sörözőben három helyi férfi is azt állította, hogy tudnak a gyerekbántalmazásról, bár csak a csütörtöki újságban olvastak róla. A szintén közeli Hétes söröző csaposa viszont az [origo]-tól hallott először az esetről, igaz, ő nem Üllőn lakik, hanem a néhány településsel odébb lévő Mendén. Tóth János, akivel szintén a Hétes sörözőben beszéltünk, súlyos dolognak tartja a gyerekverést. Azt mondja, "10-20 év, fejenként."