Rekordközelben tetőzött a Tisza, 29 ezer hektár víz alatt Szabolcsban

Vágólapra másolva!
Harminc centiméterre megközelítette az eddigi legmagasabb vízállást a Tisza Vásárosnaménynál. A folyó vasárnap reggel 904 centiméterrel tetőzött - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Szabolcsban 29 ezer hektárt borít belvíz, 229 szabolcsi településen védekeznek ellene, a legmagasabb a készültség Újfehértón és Mezőladányban.
Vágólapra másolva!

Tetőzött a Tisza Vásárosnaménynál vasárnap reggel. A folyó 904 centiméteres vízszintje harminc centiméterre közelítette meg az eddigi legmagasabb vízállást. A hideg időjárás miatt gyors apadásnak indult a Tisza, a Magosliget és Tiszakóród közötti bal parti gátaknál már a készültség is megszűnt. A víztömeg Lónya és Záhony irányába tart, az ottani gátaknál harmadfokú a készültség. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a vásárosnaményi 904 centiméteres tetőzési szint az eddig mért negyedik legnagyobb vízállás volt. Vásárosnamény alatt még igen jelentős áradás várható. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 186 kilométeres gátrészen harmadfokú, 275 kilométeren pedig másodfokú az árvízvédelmi készültség a töltések mentén.

A megyében 29 ezer hektárt öntött el a belvíz, továbbra is Felső-Szabolcsban a legsúlyosabb a helyzet Tiszabercel és Beszterec környékén, valamint a Tisza-Túr, illetve a Túr-Szamos közötti területen, ahol változatlanul harmadfokú készültség keretében védekeznek. További nyolc körzetben másodfokú a készültség. 229 szabolcsi településen védekeznek a belvíz ellen, Újfehértón és Mezőladányban a legmagasabb a készültség.