Navracsics szerint a kormány nem támogatja Rogán alkotmánymódosítását

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor kormányfő-helyettes szerint a kormány nem támogatja Rogán Antal fideszes képviselőnek azt az alkotmánymódosító javaslatát, amelynek értelmében az új alaptörvény rögzítené, hogy a médiahatóság elnöke jogszabályokat alkothat. Navracsics szavaiból ugyanakkor az derül ki, lehetséges, hogy később visszatérnek erre a kérdésre. Rogán azzal érvelt javaslata mellett, hogy csak három díjtípusra terjedne ki az elnök rendeletalkotási joga, ez viszont szükséges a szervezet függetlenségéhez.
Vágólapra másolva!

A kormány egyelőre még nem tárgyalta, de várhatóan nem támogatja a fideszes Rogán Antalnak azt az alkotmánymódosítási javaslatát, amellyel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvényben rögzítené - mondta Navracsics Tibor közigazgatási miniszter hétfőn az MTI-nek. A miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Navracsics közölte, korábban már volt szó erről a kérdésről a kabinet ülésén, akkor sem támogatták.

Rogán szombaton nyújtotta be azt az alkotmánymódosító javaslatot, amelynek értelmében jogszabályi erejű rendeleteket adhat ki a jövőben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke (ez a hatáskör az országyűlésben szavazásra váró médiatörvény-tervezetben is szerepel). Ezt a posztot jelenleg Szalai Annamária korábbi fideszes parlamenti képviselő tölti be.

Rogán Antal a parlamentben hétfő este azt nyilatkozta, hogy mindössze három díjtípusra terjedne ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási joga. Ha az NMHH maga határozhatja meg működési feltételeit, dönthet az ehhez kapcsolódó díjak beszedéséről és rendelkezhet az ezekből származó bevételek felett, akkor a kormány pénzügyi eszközökön keresztül nem foghatja "rövid pórázra" a médiahatóságot - jelentette ki. Ezért szerinte alkotmánymódosítási javaslata a médiahatóság függetlenségét biztosítaná.

Arra a felvetésre, hogy a kormány várhatóan nem támogatja indítványát, Rogán azt mondta: vita mindössze arról van, hogy most vagy az új alkotmány megalkotásakor érdemes a médiahatóság elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvényben rögzíteni.

Nem világos ugyanakkor, hogy Navracsics tiltakozása a Rogán-féle módosító javaslat tartalmának vagy a formának szól-e. Az MTI-nek a miniszter azt mondta: "Abban állapodtunk meg, és Szalai Annamáriával is megegyeztem ebben az ügyben, hogy az új alkotmány szövegében lehet kialakítani azt az alkotmányjogi környezetet, amely lehetővé teszi ezt is." Navracsics szerint így pár hónapos "késlekedésről" lenne szó. Jelenleg is folyik az új alkotmány előkészítése, amelyről a parlament várhatóan április végén fog szavazni.

Az alkotmánymódosítás indoklásában Rogán Antal azt írja, hogy a médiaszabályozás felülvizsgálata során merült fel az elnök által kiadható rendeletek szükségessége. E szerint a rendeletekben az elnök olyan normákat határozna meg, amelyek "a piaci viszonyok és más körülmények gyors változása folytán aligha határozhatók meg törvényi szinten".