Nem várnak feltámadást a JeSZ-től az ős-MDF-esek

Vágólapra másolva!
Nyilatkozni sem akarnak az MDF névváltásáról és tervezett megújításáról a rendszerváltó párt egykori meghatározó alakjai, akik azt mondják, számukra az MDF már rég meghalt. Jeszenky Géza szerint hiába szimpatikus, amit az immár JeSZ néven működő szervezet vezetői mondanak, ez a párt már olyan, mint a veszett fejsze nyele.
Vágólapra másolva!

Eldobta régi nevét, de bejelentése szerint visszatért Antall József egykori miniszterelnök szellemiségéhez az MDF vasárnap, a párt országos gyűlésén. Az egykori rendszerváltó párt Jólét és Szabadság (JeSZ) néven folytatja működését, miután a tavaszi választási vereség után teljes tagrevíziót is tartottak. A párt elnöke, Makay Zsolt Antall József miniszterelnökségét nevezte a párt fénykorának, és arról beszélt, hogy az új néven Antall örökségét akarják folytatni.

Megkerestük az MDF több korábbi vezető politikusát, de szinte kivétel nélkül elzárkóztak attól, hogy nyilatkozzanak a névváltásról és a hétvégi választmányi ülésen elhangzottakról. Elzárkózásukat a legtöbben azzal indokolták, hogy már rég lezárták magukban a történetet, számukra az MDF nem most, hanem már régebben "meghalt". Volt, aki azt mondta, méltatlan lenne, ha kommentálná a hétvégén történteket, volt, aki azt, hogy ez az erőtlen próbálkozás nem az, amiben hinni lehetne.

"Csak az a vég, azt tudnám feledni" - mondta Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere a párt választási vereségéről. Szerinte ami azóta történt, az "a veszett fejsze nyele". "Nem antipatikus, amit mondanak, de már eljátszották a párt tekintélyét" - vélekedett Jeszenszky a JeSZ-ről. Szerinte egyébként hiába "mocskolták be" a régi nevet, "lehetne még szép csengése". A volt külügyminiszter a MDNP kudarcát hozta fel példaként: szerinte hiába volt kiváló az a párt, egy új névvel nem tudott érvényesülni. Ez lesz szerinte a Jólét és Szabadság sora is, főleg hogy az új névben "nagyon szép szavak vannak, de nem egy tipius pártnév" - mondta Jeszenszky a JeSZ esélyeit értékelve.

Az antalli örökséghez való visszatérésről Jeszenszky azt mondta, hogy nem rosszalja, még azt sem mondja, kétségbe vonja, hogy őszintén mondják, azt viszont annál inkább, hogy eredményesek lesznek. "A költő sírján dudva és barátok teremnek, írta Szabó Dezső, és ez igaz Antallra is" - mondta Jeszenszky, aki úgy látja, miközben a volt miniszterelenököt egyesek, "akiktől ez csúnya dolog", méltatlanul bírálják, olyanok váltak tisztelőivé, akik életében sok nehézséget okoztak neki, illetve halála után sokan hivatkoztak rá, akiknek nem volt rá joguk. Szerinte az új pártnak a szóbeli nyilatkozatok előtt előbb tettekkel kell bizonyítania, hogy komolyan gondolják, amit mondanak. "Én jobban örülnék, ha lenne múltjuk" - mondta Jeszenszky, aki ha még reménykedve is, de egyre nagyobb szomorúsággal figyeli a párt történetét, és nem hisz abban, "hogy lesz feltámadás".