Harminc hajléktalannak nem kellett a Tarlós által ajánlott segítség

Vágólapra másolva!
Befejeződött a kiemelt budapesti aluljárókban élő hajléktalanok elköltöztetése - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. Tarlós szerint 30 hajléktalan nem élt a főváros által felajánlott költözési lehetőséggel, aki pedig nem tartja be az új szabályokat, azokkal szemben erőt mutatna.
Vágólapra másolva!

Összesen 116 hajléktalant írtak össze Budapest tucatnyi legforgalmasabb aluljárójában a fővárosi közterület-fenntartók és a polgármesteri hivatallal együttműködő civil szervezetek - jelentette be Tarlós István főpolgármester kedden délelőtt sajtótájékoztatón. Tarlós szerint az "életvitelszerűen" az aluljárókban élő hajléktalanoknak felajánlották, hogy megszervezik a szállásukat. A lehetőséget 30 ember elutasította, ők azóta elhagyták az aluljárókat, és ismeretlen helyre távoztak. Kilencen maguktól felkeresték valamelyik hajléktalanszállót, a többiek elfogadták a segítséget. Közülük 51 embert már elhelyeztek, 26 hajléktalan elhelyezése pedig folyamatban van - mondta Tarlós.

Tarlós István főrpolgármester november elején jelentette be, hogy december 15-től nem lehet majd "életvitelszerűen" aluljárókban és forgalmas közterületeken tartózkodni. Vagyis a hajléktalanok nem maradhatnak, bár a főváros összes aluljárójából nem tiltják ki őket (erről és a hajléktalanok reakciójáról ebben a riportunkban olvashat bővebben). A főváros rövid távú célja az, hogy a legforgalmasabb aluljárók helyzetét konszolidálják - mondta Tarlós, így első körben a tiltott aluljárók közé tartozik majd az Astoria, a Blaha Lujza tér, a Deák Ferenc téri aluljáró, a Ferenc körút, a Ferenciek tere, a Nyugati és a Keleti pályaudvar melletti aluljárók, Budán pedig a Déli és a Kelenföldi pályaudvar, valamint a Móricz Zsigmond körtér.

Az aluljárókban összeírt és együttműködésre kész hajléktalanokat többségében a már meglévő ellátóhelyeken helyezték el, de új szállásokat is kialakítottak - mondta Tarlós. A főpolgármester szerint a főváros közszolgálatói több ingatlant is felajánlottak, a Fővárosi Gázművek például a Déli pályaudvar közelében adott át egy épületet, amelyben egy 35 ágyas szállót alakított ki a Máltai Szeretetszolgálat. Ezeken kívül úgynevezett toleranciapontokat alakítanak ki a MÁV segítségével a Nyugati pályaudvaron, valamint a Déli pályaudvar aluljárójában, ezeken a helyeken 50-50 főt tudnak ellátni - mondta Tarlós. Ezek nem szociális ellátóhelyek, hanem a főpolgármester szerint azért alakították ki őket, hogy azoknak a hajléktalanoknak is biztosítsák a legnagyobb hidegben a túlélését, akik "nem akarnak lemondani a megszokott utcai életmódjukról".

Tarlós szerint a főváros segíteni akar a hajléktalanoknak, de ha a jövőben megsértik a közrendet, akkor azt már nem szociális, hanem szabálysértési ügyként fogják kezelni. A főpolgármester nem mondta el, hogyan képzelik ennek megvalósítását. "A demokrácia szabályait betartjuk, mindenkinek adunk lehetőséget, de az erővel szemben erőt fogunk mutatni" - mondta Tarlós, aki szerint sok esetben még nincs meg a lehetőség arra, hogy fellépjenek "a többség jogát sértő" emberekkel szemben. Erre példaként azt mondta, hogy egyelőre nem lehet mit kezdeni egy olyan, a villamoson ülő, "mentálisan szétesett emberrel, aki láthatóan több hete a nadrágját sem cserélte ki".

A főpolgármester szerint eddig 80 millió forintot kaptak az aluljárók "rendbetételére", és "a főváros is hozzáteszi a magáét", de hangsúlyozta, hogy a pénzen nem fog múlni a program sikere. "Bármennyibe fog is kerülni, rá fogjuk szánni a pénzt, ez egy vis major helyzet, amit meg kell oldani" - mondta.