Szerdán megszólalhat a pécsi lövöldöző

G. Ákos, az egy halálos áldozattal és három súlyos sérülttel járó 2009 novemberi pécsi egyetemi lövöldözés gyanúsítottja érkezik tárgyalására a Pécsi Városi Bíróságon
Vágólapra másolva!
Szerdán a bíróság előtt megszólalhat a több mint egy éve hallgató G. Ákos, aki tavaly novemberben egy embert megölt, hármat pedig súlyosan megsebesített a pécsi egyetemen. A bíróság három napon keresztül tárgyalja a Magyarországon páratlan lövöldözés ügyét, a vádlotton és a sértetteken kívül 55 tanút és hat szakértőt hallgatnak meg, de ítélethirdetés várhatóan csak tavasszal lesz az ügyben.
Vágólapra másolva!

Szerdán reggel a vádirat ismertetésével megkezdődik a Baranya Megyei Bíróságon a pécsi lövöldőző, G. Ákos gyógyszerészhallgató büntetőügyének tárgyalása. G. Ákos a vád szerint tavaly november 26-án a pécsi egyetem biofizikai intézetében sportlövőpisztolyával megölte egy 19 éves csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, egy 36 éves laboránst és egy 54 éves takarítónőt.

A bíróság három egymást követő napon tárgyalja a Magyarországon példátlan lövöldözési ügyet. Szerdán a vádirat ismertetése után meghallgatják a vádlottat, valamint az ügy három sértettjét. Az ügyben összesen 55 tanút idézett be a bíróság, közülük szerdán délután tizenkettőt terveznek meghallgatni. Csütörtökön újabb 25-26 tanú tehet vallomást, pénteken pedig a többi tanú és hat igazságügyi orvos szakértő válaszol a bíróság kérdéseire. Mivel több tanú előre írásban kimentette magát, a bíró döntésén múlik, hogy lesz-e ítélethirdetés pénteken, de valószínűbb, hogy erre csak tavasszal kerül majd sor - mondta az [origo]-nak Hajdú István, a bíróság szóvivője.

Nem volt teljesen beszámítható

G. Ákos tavaly november 26-án dél körül kezdett lövöldözni a pécsi egyetem biofizikai intézetében, az első évfolyamos gyógyszerészcsoport délelőtti óráján. A gyilkosság után a fiú a szomszédos klinikára menekült, ahol feladta magát, és a rendőrök húsz percen belül elfogták. A gyilkos fegyvert G. Ákos engedéllyel tartotta, mivel már másfél éve egy lőegylet tagja volt. A lőegylet vezetője szerint a fiú "teljesen normálisan viselkedett", több nyelven beszél, rendkívül tájékozott, nagyon intelligens ember benyomását keltette, semmilyen előjele nem volt a tettének.

Csoporttársai viszont már közvetlenül a gyilkosság után azt mondták, hogy a fiú zavartan viselkedett a lövöldözés előtt, és egyébként is "furcsa" volt. Kiderült, hogy a fiú évek óta járt idegorvoshoz, de sűrűn váltogatta az orvosait, így nem kapott megfelelő kezelést. A fiú depressziós volt, de az erre kapott gyógyszerek csak felerősítették kényszeres viselkedését, ami a gyilkoláshoz vezetett - mondta róla az a pszichiáter, aki az ámokfutás után megvizsgálta.

G. Ákost a lövöldözés után őrizetbe vették, majd hónapokig vizsgálták az elmeállapotát. A szakértői vélemény szerint a gyógyszerészhallgató nem volt teljesen beszámítható tettének elkövetésekor, de mivel személyiségének kóros elváltozása csak korlátozta, de nem akadályozta tettének reális értékelésében, büntethető.

A gyilkos még nem szólalt meg

A rendőrség július közepén zárta le a nyomozást, amelynek során nyolcvan tanú tett vallomást, fél tucat szakértő adott szakvéleményt, de a gyanúsított egyszer sem szólalt meg. "Még a nyomozás végén, az iratismertetésen is hallgatott, viszont kérte az összes irat másolatát" - mondta Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az ügyészség augusztus elején emelt vádat az ügyben, G. Ákost előre kitervelten, sok ember életét veszélyeztetve, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérletével vádolják. A bíróság a gyógyszerészhallgatót ezért akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatja.

A lövöldözéshez vezető események egyes részleteit az egyetem biztonsági kamerái is rögzítették, ezeket a felvételeket is felhasználták a nyomozás során. A bama.hu szerint ezek alátámasztják a tanúk vallomásait, amelyek szerint G. Ákos nem vaktában kezdett el lövöldözni, hanem céltudatosan járt el, valószínűleg előre kitervelte, hogy végez a két csoporttársával.

A pécsi egyetemi lövöldözésről szóló összes cikkünket megtalálja ezen az oldalon, helyszíni riportunkat pedig itt olvashatja.