Ötvenezerre büntetik a nyugdíjszavazást kihagyó Navracsicsot

Vágólapra másolva!
Tizenhat kormánypárti politikus nem volt jelen volt, illetve jelen volt, de mégsem nyomott gombot a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló hétfői parlamenti szavazáson. Hat politikus igazoltan volt távol, köztük Orbán Viktor kormányfő és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Többen viszont, Navracsics Tibor kormányfő-helyetteshez hasonlóan jelen voltak, de mégsem nyomtak gombot. Ők 50 ezer forintos büntetésre számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Több vezető fideszes politikus nem volt jelen, illetve jelen volt, de nem nyomott gombot azon a hétfői szavazáson, amelyen a parlament megszavazta a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvényt. Az Országgyűlés 250 igen, 58 nem szavazattal, valamint 43 tartózkodással fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében nem lesz jogosult állami nyugdíjra az, aki továbbra is magánnyugdíj-pénztári tag marad (a törvény hátteréről szóló cikkünket itt találja).

A törvényre a Fidesz és a KDNP képviselői szavaztak igennel, az MSZP és az LMP képviselői nemmel, a Jobbik képviselői tartózkodtak. Tévedésből megszavazta a törvényt Nyakó István, az MSZP korábbi szóvivője is. Ugyancsak igennel szavazott a jobbikos Rozgonyi Ernő, valamint Molnár Oszkár és Pősze Lajos független képviselők (Pőszét hétfőn zárták ki a Jobbik frakciójából, mivel nem értett egyet a pártvezetés irányvonalával - részletek itt).

Bár a törvény elfogadásához nem volt szükség kétharmados többségre, a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvény a válságadók kivetése mellett az Orbán-kormány egyik legfontosabb gazdasági intézkedése volt az őszi parlamenti ülésszakban. A kormány részben ezzel az intézkedésével teremti meg az egységes, 16 százalékos szja bevezetésének, illetve az EU-nak vállalt 3 százalék alatti 2011-es költségvetési hiány fedezetét.

Orbán Viktor kormányfő azért nem részt a szavazáson, mert hétfőn Görögországban volt, valószínűleg vele volt szóvivője, Szijjártó Péter is, aki ugyancsak parlamenti képviselő. Hiányzott Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője - aki épp egy tévéinterjún volt -, Balog Zoltán romaügyi államtitkár, a Fidesz kibővített elnökségi üléseinek résztvevője, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Czerván György vidékfejlesztési államtitkár. Krakkó Ákos, a Fidesz frakció sajtófőnöke az [origo]-nak azt mondta: összesen hatan jelezték előre, hogy különbőző elfoglaltságaik miatt nem tudnak jelen lenni.

A többi hiányzó kormánypárti képviselő nem jelezte előre, hogy nem szavazza meg a törvényt. Közülök többen jelen voltak az ülésteremben mégsem szavaztak. Navracsics Tibor kormányfőhelyettes például bent volt az ülésteremben, a kártyája a szavazógépben volt mégsem szavazott. Ugyancsak jelen volt, de nem nyomott gombot Molnár Ágnes, a Fidesz egyik regionális elnöke, Lezsák Sándor, a parlament egyik alelnöke, illetve Salamon László, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság KDNP-s elnöke. A Fidesz frakció sajtófőnöke szerint ők fejenként 50 ezer forintos büntetésre számíthatnak.

Hétfőn volt olyan szavazás is, ahol nagyobb arányban nyomtak gombot a kormánypárti képviselők, mint a nyugdíjrendszerről szóló törvény megszavazásánál. A jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvény - amely többek között átalakítja a Költségvetési Tanácsot - kétharmados támogatást igénylő részeit 255, feles támogatást igénylő részeit 254 szavazattal fogadta el a parlament.