Dákó és baltanyél is előkerült a biri kakaskodásnál

Biri, egy rendőr vert össze egy éjjeli őrt
Vágólapra másolva!
Délutántól éjfélig tartó, sörözős-pálinkázós este után verekedett össze egy éjjeliőr és egy pesti rendőr Biriben. Arra mindenki máshogy emlékszik, hogy ki ivott többet, ki provokálta a másikat és ki volt az erősebb. A vita végére egy biliárddákó és két baltanyél is előkerült, az éjjeliőrt pedig kórházba kellett szállítani. A helyiek szerint bárkivel előfordul az ilyesmi, főleg, ha be van rúgva.
Vágólapra másolva!

A főutcán kívül mindössze egy kis utcácskáról volt eltakarítva a hó hétfőn a Nyíregyházától húsz kilométerre fekvő, 1500 fős Biriben. Az enyhén lejtős úton száz métert kell megtenni a nemrég felújított, takaros községházáig. A házat egy kisebb tér választja el a szomszédos gyógyszertártól, az oldalában kialakított őrbódéban közmunkások melegednek, a teret pedig a községháza hátsó részében működő takarékszövetkezet kamerája pásztázza.

Húsz sör és felesek

A kamera feltehetően rögzítette azt is, hogy mi történt a terecskén még október 30-án a kora hajnali órákban, amikor állítólag egy helyi éjjeli őr és egy rendőr verekedett össze Biriben. "Erről híres most a falu" - mondja a főút melletti kocsmánál egy szőke hajú marcona férfi az először a Szabolcs Online című internetes oldalon megjelent esetről. A konfliktus egy apró nézeteltérésből robbant ki a település korábban éjjel-nappal nyitva tartó kocsmájában, a Non-stop becenevű Pikkolóban. A szereplők egybehangzó állítása szerint a közmunkásként éjjeliőr B. Zsolt egy hatfős társasággal délután érkezett meg a helyre, ahol szintén ott tartózkodott egy kisebb társasággal a Biriben született, szabadidejét rendszeresen a településen töltő V. János, aki a XIII. kerületben szolgál rendőr századosként.

A két társaság nagyjából éjfélig italozott a kocsmában, bár az elfogyasztott mennyiségre mindenki máshogy emlékszik. B. Zsolt szerint csak néhány sört ivott meg 7-ig, mert utána dolgozni kellett volna mennie 9-re, de egy fontos megbeszélnivalójára hivatkozva megkért valakit, hogy helyettesítse egy ideig. Egy kocsmában tartózkodó barátja szerint azonban húsz sört is megivott, és még szilvapálinkázott is mellé. Arra a felvetésre, hogy B. Zsolt azt állította, hét óra után már nem is ivott, mosolyogva csak annyit mondott: "hát vizet azt biztos nem". Szerinte V. Jánosék csak söröztek, nem voltak annyira berúgva.

Pohártörésből indult

Egy V. János társaságában a kocsmában tartózkodó férfi szerint "B. Zsolt társaságában mindig van egy ember, aki cirkuszol, most annyira részeg volt, hogy 11 körül poharakat kezdett eltörni. Mikor szóltunk nekik, hogy fejezzék be, Zsolt mondta azt, hogy megisszák az italukat és elmennek." V. János erre azt válaszolta, hogy B. Zsoltnak már különben is dolgoznia kellene, és nem ezzel kellene foglalkoznia, hanem elmenni a munkahelyére, a gyalog ötpercnyire lévő községház melletti őrbódéjához. "Ez egy ilyen fricska volt, nem is nevezném konfliktusnak" - mondta a beszólásról az [origo]-nak maga B. Zsolt is.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Ebben a kocsmában italoztak a verekedés előtt. További képekért kattintson a fotóra!

Ezután B. Zsolt kiment a kocsmából, és bejelentést tett a nagykállói rendőrségen, hogy V. János ittas állapotban valószínűleg vezetni fog. B. azt állítja, nem bosszúból hívta rá V.-re a rendőröket. "Nem az első eset, szinte állandóan így szokott vezetni" - magyarázta B. Zsolt, hogy miért hívta a rendőrséget. Ezt követően elindult munkahelyére, ahova éjféltájt érkezett meg. Távozása után megérkeztek a rendőrök a kocsmába, de hamarosan el is mentek, mert nem találtak semmit V. János egyik társa szerint.

V.-ék ekkor, a rendőröktől tudták meg, hogy valószínűleg B. Zsolt hívta ki őket egyik barátja telefonjáról, aki szintén a kocsmában maradt. V. azt mondta a vele tartózkodó férfi szerint, hogy ezt azért meg kellene beszélni B.-vel, úgyhogy elindultak együtt az őrbódéhoz. Akárcsak B. kocsmában maradt barátai, akik figyelmeztetni akarták. "Zsolti nagyon beszart, a mi kezünkbe adott két baltanyelet, ő pedig megfogott egy biliárddákót, és azt mondta, ha feljönnek, üssük meg őket" - jelentette ki B. Zsolt egyik barátja. A községházát az iskolával összekötő lejtős út alján hamarosan meg is jelent egy kocsi, amelyet V. János vezetett. Arra, hogy ezután mi történt, a részt vevő felek máshogy emlékeznek vissza.

Szokatlan a verekedés

"Zsolt lesétált hozzánk, és odaküldte az egyik barátját, aki azt mondta, Zsolt nagyon be volt szarva, hogy így dolgozott, és beszéljünk vele" - mondta V. János ismerőse. Aztán "visszaindult az őrhelyéhez, mi utánamentünk, és amikor János kiszállt a kocsiból, Zsolti nekiesett" - mondta a férfi. "Én elküldtem a két barátját, majd szétválasztottam őket, az egész néhány percig tartott csak" - jelentette ki. B. Zsolt ezzel szemben azt mondta, a kocsiból káromkodott hozzá V. János, majd miután kiszállt a kocsiból, rögtön nekiesett, és később társa is elkezdte rugdosni. "A barátaim azonnal elmentek a helyszínről, én pedig próbáltam eljátszani, hogy harcképtelen vagyok, hátha békén hagynak, de még akkor is rugdostak" - mondta. A verés után egy hétig volt kórházban, kórlapja szerint bordatörést, arccsonttörést és koponyaalapi törést szenvedett, másfél hónappal az eset után is folyamatosan kontrollra kell járnia.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Ez a kamera rögzíthette az eseményeket. További képekért kattintson a fotóra!

Az [origo] által megkérdezett helyiek szerint semmilyen előzménye nem volt a konfliktusnak, és a résztvevők is azt mondták, korábban nem volt problémájuk egymással. "Itt amúgy sem szoktak balhék lenni, legutóbb évtizedekkel ezelőtt volt komolyabb bunyó, bár abban meghalt valaki" - mondta egy férfi hétfőn délelőtt a főutca melletti kocsmánál. "Ez a mostani nagy hír volt, mindenki meglepődött rajta" - tette hozzá.

"Rendes, stabil ember, mint mindenki más megissza a saját italát, de nem egy nagy piás" - jellemezte B. Zsoltot egyik szomszédja, aki éppen a Non-stopban fogyasztotta déli borát és pálinkáját. "Véletlen baleset volt, mindkettő jó gyerek" - mondta a verekedő felekről a hatvanas éveiben járó férfi, szerinte megtörténhet az ilyen, főleg, ha az ember nem józan. Azt mondta, a településen nem szeretnek erről beszélni, mindenki a maga dolgával foglalkozik. "A magyar ember olyan, hogy nem szól bele" - jelentette ki.

Egy névtelenséget kérő önkormányzati forrás azt mondta az [origo]-nak, hogy B. Zsoltnak aznap már 8-tól szolgálatban kellett volna lennie a községházánál. Az önkormányzat hivatalosan nem szólalt meg az ügyben, a forrás szerint azért, mert "nem az ő tisztük eldönteni, hogy ki kit vert". "Nekünk azzal van a gondunk, hogy Zsolt elhagyta a munkahelyét, és még ivott is" - jelentette ki. Az ügyet a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség vizsgálja, a megyei főügyészség sajtószóvivője, Szilágyi László szerint az ügyben továbbra sincs gyanúsítotti kihallgatás, egyelőre a nyomozati cselekményeket vizsgálják, tanúkat hallgatnak ki.