A Jobbikkal akarta riogatni Orbánt a Devecserre látogató Vona Gábor

Vona Gábor Jobbik Devecser
Vágólapra másolva!
Az iszapszállító teherautókra, az igazságtalan kárbecslőkre és fájó fogaikra panaszkodtak Vona Gábor Jobbik-elnöknek az iszapkatasztrófa sújtotta Devecser lakói csütörtökön. A pártelnök két képviselőtársával tartott lakossági fórumot a településen, hogy meghallgassa a helyieket, de a jobbikos képviselők, ígéretük ellenére, alig hagyták szóhoz jutni az embereket. Vona közölte, azért jött Devecserre, hogy jelenlétével megijessze a kormányt, és így Orbán Viktor miniszterelnök is jobban odafigyeljen a katasztrófa áldozataira.
Vágólapra másolva!

Körülbelül ötven ember előtt tartott lakossági fórumot csütörtökön az iszapkatasztrófa sújotta Devecseren Vona Gábor, a Jobbik elnöke és két veszprém megyei jobbikos képviselő. A fórum célja Vona szerint az volt, hogy meghallgassák az emberek véleményét és panaszait. "Azt szeretnénk, ha önök tartanának lakossági fórumot nekünk, muníciót, ismereteket szeretnénk gyűjteni arról, hogy mi történik Devecserben" - mondta a pártelnök az esemény elején.

Vona azon kijelentését, hogy a devecseri iszapömlés az Európai Unió történetének legnagyobb katasztrófája volt, döbbent csend fogadta a teremben. A pártelnök ezután arról beszélt, hogy kezdetben biztatónak találta a kormány kárelhárítási intézkedéseit, de azok később alulmúlták a várakozásait. Szerinte a kormány most már szeretne elfeledkezni Devecserről, mert azt gondolja, hogy a probléma már nem érdekes. "Azért jöttünk ide, hogy a jelenlétünkkel hívjuk fel a kormány figyelmét, hogy ezt nem lehet elfelejteni. Lépéskényszerben akarjuk tartani a kormányt - mondta a politikus, majd hozzátette: "Orbán Viktor talán észbe kap, hogy nehogy már a jobbikosok Devecserben szimpátiát gyűjtsenek, akkor talán megijed és ő is tesz Devecserért."

A fórumon részt vevők többek között arról panaszkodtak a Jobbik képviselőinek, hogy a kárelhárítás során nem térítik meg azoknak a kárait, akiket az iszapár nem ért el, de például az iszapot elszállító kamionok miatt házuk megrepedt, tönkrement.

Sokan kritizálták a kormány által kirendelt kárfelmérőket is. Egy férfi arról beszélt, hogy a felmérők először hasraütés-szerűen becsülték meg otthona alapterületét, végül pedig a valós koránál tíz évvel idősebbnek könyvelték el az épületet, noha az építés idejét dokumentumokkal tudta bizonyítani.

A fórumon több devecseri is szóba hozta, hogy az ajkai timföldgyár korábban is szennyezte már a településen átfolyó Torna-patakot, egy ajkai férfi pedig arról beszélt, hogy a vörösiszap-tározó erőművi salakból épített gátjai vélhetően radioaktívak és rákos megbetegedéseket okoznak, amit szerinte ki kellene vizsgálni.

A vörösiszap egészségre káros hatásáról panaszkodott egy devecseri férfi is, aki azt mondta, hogy a szálló por miatt "megjelent a szájában a keserűség, elkezdett fájni a foga is, és a szemet is csípi". "Ki kéne kísérletezni valami szert ez ellen a lakosságnak"- mondta az idős férfi.

Forrás: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre és nézze meg fotógalériánkat!

A fórumon Vona Gábor több kérdést is feltett a devecserieknek. Többek között arról faggatta őket, hogy kormánypárti politikusok tartottak-e itt lakossági fórumot, illetve, hogy milyen szerződéseket kötött velük a kártérítési perekben segítséget ajánló ügyvéd, Magyar György. Miután a lakosok elmondták, hogy nem tudták követni az ügyvéd által kötött szerződéseket, Vona felvetette egy állami finanszírozású jogsegélyszolgálat telepítését Devecserre.

Annak ellenére, hogy a jobbikosok megígérték, hogy elsősorban a helyieké lehet a szó az eseményen, a legtöbbet Kepli Lajos, a Jobbik veszprém megyei képviselője beszélt a fórumon, akit a vörösiszap-katasztrófa okait feltáró parlamenti bizottság elnökévé választottak december elején. Ő azt ígérte a devecserieknek, hogy a bizottság mindent kivizsgál, és megtalálja majd a katasztrófáért felelősöket is, többek között a Mal Zrt. vezetőit és Gyurcsány Ferenc korábbi cégét említette.