"Elválik, mennyire lesz akciós az ár" - építkezés a vörösiszap után

típusház a kolontári és devecseri vörösiszapömlés károsultjainak, újjáépítés
Vágólapra másolva!
Népies stílusú házakat tervezett a devecseri és kolontári iszapkárosultaknak a Makovecz Imrét is soraiban tudó mérnökcsapat, amelynek tagjai ingyen és vezetőjük szerint önként jelentkeztek a feladatra. A kormány azt ígérte, bő fél év múlva befejezik az újjáépítést, de egyelőre még el sem kezdték, és a terveken kívül csak az biztos, hogy kik fogják építeni a házakat, és hogy egy 60 négyzetméteres családi ház végára megközelíti a 20 millió forintot.
Vágólapra másolva!

Bő fél évvel a tervezett befejezés előtt még szinte csak annyi dőlt el a vörösiszap sújtotta települések újjáépítéséről, hogy lesznek új házak, és azok megépítését az állam finanszírozza. Nem világos azonban, hogy hány házat kell építeni, és még becslés sincs arról, hogy ezek mennyibe fognak kerülni az államnak.

Az október 4-én elszabadult vörösiszap miatt használhatatlanná vált lakóházak tulajdonosainak az állam teljes kártalanítást ajánlott fel. Összesen 250 házat kell lebontani, a károsultak a régi házuk helyett kérhetnek új építésű lakást vagy vásárolhatnak használtat is, akár az érintett településen, akár bárhol máshol az országban azzal a megkötéssel, hogy az új ingatlan nem lehet drágább a megsemmisültnél, illetve a különbözetet a károsultnak kell állnia. A régi házak értékét értékbecslők állapították meg.

Azt nem szabták meg, hogy a károsultaknak meddig kell dönteniük a felajánlott lehetőségek között. A december 13-ai adatok szerint a károsultak közül 74-en új házat kértek, 71 család döntött úgy, hogy használt házat vásárolnak a régi helyett, 63-an pedig egyedi elbírálást kértek. A helyi polgármesterek és a kormány szerint még mindig vannak azonban olyanok, akik nem döntöttek. A közigazgatási minisztérium az [origo] kérdésére megerősítette, hogy vannak olyan családok, amelyek eddig nem döntöttek, de azt nem tudták megmondani, hány ilyen család lehet. A minisztérium szerint az eddig nem nyilatkozóknak "életszerűen" mielőbb meg kellene ezt tenniük, mert az újjáépítés befejezését az újjáépítést felügyelő kormánybiztos 2011. június 31-re tűzte ki.

Népies válságtervek

A kormány és az érintett önkormányzatok Kolontáron 30, Devecserben pedig 103 új építési telket jelöltek ki, a házakat felépítő VeszprémBer Zrt. pedig 75-150 ház építésére kapott megbízást a közbeszerzési kiírás szerint. Az új ház mellett döntők azokból a tervekből választhatnak, amelyeket az építésügyért felelős államtitkár ajánl, erre a megszorításra a kormányzat szerint azért van szükség, mert ezekre a tervekre gyorsan kiadják az építési engedélyt. Az ajánlott tervek mindegyikét a Kós Károly Egyesülés (KKE) mérnökei készítették. A csoport legtekintélyesebb tagja Makovecz Imre építész. A közigazgatási minisztérium szerint puszta véletlen, hogy az újjáépítési terveket a KKE készítette, a lehetőség minden mérnök előtt nyitva áll.

Az építésügyért felelős államtitkár még augusztusban, az árvíz utáni újjáépítés könnyítésére adott ki egy felhívást, amiben arra kérték az építészeket, hogy készítsenek olyan terveket, amelyek közül aztán a károsultak kiválaszthatják majd a lakóházaikat. A Kós Károly Egyesülés már akkor is több tervet beadott, ezek alapján épültek fel Felsőzsolcán az új házak. Az egyesülésnek nem ez volt az első válságmunkája, már 2001-ben, a beregi árvíz utáni újjáépítésben is szerepet kaptak.

Az egyesülés mérnökei nem a Felsőzsolcán megvalósított, hanem új terveket adtak be Kolontár és Devecser újjáépítésére, a terveket pedig a károsultaknak, ingyen ajánlották fel - mondta az [origo]-nak Zsigmond László, az egyesülés igazgatója. Bár az iszapömlés után a kormánybiztos az egyesülést kérte fel, hogy vizsgálják meg, van-e az elöntött településeken építésre alkalmas terület, Zsigmond szerint a tervezésre nem kaptak felkérést. A 60 négyzetméterestől az ötszobás házig terjedő terveiket maguktól, "a józan észre és a válságok utáni újjáépítésekben szerzett tapasztalatukra" támaszkodva állították össze és adták be a felhívásra - mondta az [origo]-nak.

A várható igények kielégítése mellett a tervezéskor arra is törekedtek, hogy építészetileg összehangoltak legyenek a házak, ne legyen összevissza az utcakép - mondta Zsigmond. Az interneten megtekinthető tervek szerint Kolontár és Devecser hagyományos stílusban épül majd újjá, az iszapkárosultak népies, többségében tornácos, nyeregtetős házakat választhatnak maguknak. Zsigmond László szerint a tervezéskor szempont volt az ár is, de azt mondta, egyelőre nem tudja megmondani, mennyiből valósíthatóak meg a terveik.

Forrás: Kós Károly Egyesülés/Gerencsér Judit, Arnóczki-Nagy Mariann
Forrás: Kós Károly Egyesülés/Gerencsér Judit, Arnóczki-Nagy Mariann

60 négyzetméter 19 millióért

Nem tudott válaszolni az építkezés várható árát firtató kérdésünkre a házakat felépítő VeszprémBer Zrt. igazgatója, Hellebrandt Ferenc sem, aki szerint a végső összeg attól függ, hány házat kell majd felépíteniük. A cég nyilvános kiírás nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljáráson, öt ajánlattevő közül nyerte el a megbízást az újjáépítésre.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megtalálható megbízási szerződés szerint a VeszprémBer négyzetméterenként nettó 240 ezer forintos áron vállalta a házak megépítését, ami azt jelenti, hogy a tervek között szereplő legkisebb, 60 négyzetméteres házat a hozzá tervezett 3-4 négyzetméteres fedett terasszal és az engedélyek beszerzésével körülbelül nettó 15 millió forintért építik meg. Ehhez jön az a nettó 3,7 millió forint, amit a szerződés szerint a VeszprémBer minden teleknél felszámít a kerítésért, kocsibeállóért és a kert rendezéséért, valamint a járda- és közműépítés költségei is. A legkisebb ház így összesen legalább 19 millió forintba fog kerülni.

"Elválik, mennyire lesz akciós az ár"

A vörösiszap-katasztrófa után több építőipari cég is nyilvános felajánlásokat tett, a Leier Hungária Kft. például azt vállalta, hogy 15 házat ingyen felépítenek, és már karácsonyra beköltözhetnek az érintettek. A közigazgatási minisztérium az [origo]-nak azt írta, a felajánlók nem külön kezdenek majd el építkezni, hanem Építőipari Szolidaritási Platform néven összefogtak. A mozgalomhoz eddig 35 vállalat és más felajánló csatlakozott, és azt vállalták, hogy termékeiket "jelentősen a piaci ár alatt, úgynevezett segélyáron" adják az újjáépítéshez - közölte a minisztérium.

"Elválik, hogy mennyire lesz akciós ez az ár" - mondta Hellebrandt Ferenc, aki szerint a VeszprémBer Zrt. akkor fogja - és a szerződése szerint is csak akkor köteles - felhasználni ezeket a felajánlott anyagokat, ha a cégek olcsóbban adják, mint amennyiért a VeszprémBer tudná beszerezni őket. A cég igazgatója szerint januárban fogják megkapni a felajánlott anyagok listáját a katasztrófavédelemtől, akkor döntenek arról, hogy mit tudnak felhasználni az építkezésnél.

Az újjáépítés teljes költségét a magyar állam fogja fizetni a katasztrófaelhárítási célelőriányzatból és a Magyar Kármentő Alapból, de a kormány az [origo] kérdésre nem adott pontos választ arra, hogy mennyi pénz van erre a célra. Válaszuk szerint a házak újjáépítésre jelenleg 93 830 000 forint áll rendelkezésre, de ez az előirányzat "felülről nyitott".

Az elkészült házakat a kármentő alapban összegyűlt adományokból fogják berendezni. Az alapban december 14-éig több mint másfél milliárd forint gyűlt össze, aminek csak töredékét osztották szét eddig. Az alapból jövő nyárig nem osztanak szét többet, a pénz nagy részét addig lekötötték a bankban (erről bővebben itt olvashat).