Év végére elkészül a szennyvízrendszer Kolontáron

Vágólapra másolva!
Év végére kiépül a szennyvízrendszer, január közepére pedig az ivóvízhálózat is elkészül vörösiszappal elöntött Kolontáron - közölte a katasztrófavédelem. Az időjárási viszonyok miatt azonban még most sem tudják semlegesíteni a vörösiszapot.
Vágólapra másolva!

Kolontáron az év végére elkészül a szennyvízrendszer, január közepére pedig az ivióvízhálózat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A vörösiszappal korábban elöntött településen tovább építik a határoló gátakat és medreket, amelyekkel a csapadékvíz bejutását akadályozzák meg a mentesítendő területre, de a vörösiszap közömbösítését egyelőre a fagyott talaj akadályozza.

A Marcal folyó hullámterében viszont megkezdődött a vörösiszap eltávolításának előkészítése. A katasztrófavédelem szakembereinek mérései alapján a Torna-patak pH értéke a kolontári hídnál szerda délelőtt 8,44 délután 8,62 volt, míg a patak devecseri szakaszához telepített automata mérőkonténer által mért folyamatosan változó pH érték napi átlaga 8,46. A normális pH érték 7 körül van.