Áradnak a folyók a Tiszántúlon, apad a Berettyó

Vágólapra másolva!
Mérsékelték a készültséget a Berettyón, miután a folyó apadni kezdett, a Tisza azonban egy nap alatt 30 centimétert áradt Rakamaz és Tiszafüred között. A folyó felső szakaszát, Tiszabercelnél várhatóan ma elhagyja az árhullám, Szabolcsban a legnagyobb gondot a belvíz okozza.
Vágólapra másolva!

Várhatóan csütörtökön elhagyja a Tisza felső szakaszát az árhullám, Tiszabercelnél már meg is szűnt a harmadfokú árvízvédelmi készültség - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Teljes szakaszán apad a Berettyó, az árvízvédelmi készültséget egy szakaszon másodfokúra, három szakaszon pedig elsőfokúra mérsékelték. A Tisza azonban egy nap alatt 30 centimétert áradt Tokajnál, itt továbbra is harmadfokú a készültség. A folyó 847 centiméterrel tetőzött Tokajnál, Tiszalöknél pedig tetőzés közeli a vízállás. A Bodrog lassan apad, de a Tisza tokaji tetőzése után várhatóan gyorsabban csökken majd a vízszint. Felsőbereckinél már a harmadfokú készültségi szint (700 cm) alatt van a vízállás.

Tovább árad a Hortobágy-Berettyó, amelynek a bal partján Bucsa és Nádudvar között már 380 centiméteres a vízállás. Ez 30 centiméterrel haladja meg a legmagasabb riasztási szintet.

A Tiszán másodfokú a készültség Szabolcsveresmarttól Tokajig, valamint a Kraszna teljes szakaszán, viszont már nincs árvízi készültség a Szamoson és a Túron. Felső-Szabolcsban azonban, Tiszabercel és Beszterec környékén a legnagyobb gondot még mindig a belvíz okozza, változatlanul harmadfokú készültség mellett védekeznek a térségben. A nyíregyházi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetője elmondta, hogy 33 szabolcsi önkormányzat védekezik, Újfehértón változatlanul harmadfokú a készenlét, míg 28 helyhatóság másod-, négy pedig elsőfokú készültséget tart.

Fejér megyében 13 ezer hektár van víz alatt, sok településen áll a pincékben a víz. Baracskán udvarokat is elöntött, és a házak alsó szintjét is elárasztotta. Kulcs egy részén lajtos kocsi hordja az ivóvizet, mert a belvíz kimosta a szennyvizet a derítőkből. Tavasz óta 2500 hektár áll víz alatt Székesfehérvár és Csór között, de eddig senkit nem kellett kitelepíteni.