Készül az újrakezdésre a saját sírját megásó falu

nemesvid
Vágólapra másolva!
Az újságírók hada jobban zavarja az embereket Nemesviden, mint az a több százmilliós adósság, amely miatt a falu a csőd szélére került, az önkormányzat pedig minden vagyonát árverésre bocsátotta. A kocsmáros szerint az embereket nem érinti a pénzügyi csapda, amelybe egy csatornaépítés miatt került a falu. A patika odalesz, és valószínűleg egy családot is ki kell költöztetni, de az önkormányzat már az újrakezdésre készül.
Vágólapra másolva!

"Gyurcsány őszödi beszéde után nem volt akkora felhajtás az országban, mint most Nemesviden" - mondta méltatlankodva a Somogy megyei falu kocsmárosa, miután kelletlenül tudomásul vette, hogy valaki ismét a falu hatalmas adóssága miatt tér be hozzá. Az elmúlt két hétben szinte csak újságírókkal találkozott, pedig az egész téma hidegen hagyja - vonogatta a vállát. Nem igazán érdekli, hogy Nemesvid 350 milliós adósságcsapdába keveredett: "A hitel a falu problémája, nem a polgároké... Oldják meg maguk, oldja meg az önkormányzat!"

A kocsmáros közönye elsőre furcsának tűnik, hiszen az önkormányzattól bérelt sörözőjét néhány napja még árverésen próbálta értékesíteni a falu vezetése. Miután Nemesvid szembesült azzal, hogy a 4 éve felvett hatalmas hitelének még a kamatait sem képes fizetni, megpróbálta minden vagyonát pénzzé tenni, és 29 ingatlant hirdetett meg eladásra. Árulták nemcsak az önkormányzati szántókat, üres telkeket és szolgálati lakásokat, hanem a kultúrházat, a sportpályát, valamint a községháza földszinti részét is, amelyben most a kocsma üzemel. Túladni azonban egyiken sem sikerült, a határidőig összesen hat ajánlat érkezett erdőkre, szántókra, üres telkekre. Miközben a falunak 350 milliót kellene visszafizetnie, az ingatlanokra érkezett ajánlatok 1 millió 50 ezer forintot tesznek ki.

A kocsmáros azt mondja, neki mindez nem fáj, a falu 860 lakója nem érzi magát veszélyben. "Az önkormányzat adóssága nem a lakosság adóssága" - mondta az [origo]-nak Pintérné Hegedűs Szilvia jegyző. A jegyző szerint az adósságrendezési eljárás során nem lehet hozzányúlni se a faluban lakó emberek vagyonához, sem azokhoz a pénzekhez és ingatlanokhoz, amelyek az önkormányzat közfeladatainak ellátására szolgálnak, a faluban működik az óvoda, az iskola, és van közvilágítás is. Az itt élők nem adósok, "ez az ügy közvetlenül nem érinti a helyieket". Az egyetlen baj a sajtó negatív hírverése - mondta az önkormányzat földszintjén a kocsmáros: "mióta ennyi rosszat írnak a faluról, egy házat se lehet eladni, az ingatlanok értéke a felére esett".

Cigányok a szekéren, németek a BMW-ben

Az adóssággal küszködő Nemesvid utcáin a nyomor és a jólét szinte egybemosódik: a falu főutcáján parkoló fekete, német BMW mellett csapzott lovas kocsin gördül el két beesett arcú, cigarettázó cigány. A faluban nemesi kúriákra emlékeztető, oszlopokkal, szobrokkal díszített öreg házak és a turulmadaras világháborús emlékmű mesél a dicső múltról, a jelent pedig a városháza elhanyagolt épülete és a közelben álló karácsonyfa vécépapír-gurigából készített díszei képviselik. Az utcákon egymást váltják a gyönyörűen felújított, frissen festett kúriák, a sárguló kukoricával bevetett, elhagyott telkek és az omladozó, lakott vagy lakatlan viskók.

A felújított házak legtöbbje előtt német rendszámú autó áll. "Nagyon sok német lakik itt, 40-50 család" - mondta németül az egyik házból kisétálva egy ősz, borostás, pocakos német, aki piszkos, kantáros farmerban igazgatta a kertjét a feleségével. "Nyugdíjasok vagyunk, Köln mellől költöztünk ide, mert itt minden olcsóbb, itt tarthatunk kutyát, macskát, és a szomszédok sem balhéznak, ha a kakasunk kukorékol" - mondta. A falu jegyzője szerint legalább 30 házat árulnak most is a faluban, mert a magyar fiatalok a közeli városokba költöznek, a szüleik házát pedig többnyire betelepülő németek veszik meg.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az eladásra kínált kultúrház, amelyre nem jelentkezett senki - galériánkért kattintson a képre!

A betelepülőktől azonban a falunak nem lett több pénze: "a németek a kocsmába se járnak" - panaszolta a kocsmáros, a megkérdezett német pár pedig, mondta, nem is tanult meg magyarul. A faluban néhány látványosan gazdag ház ellenére a munkanélküliség az úr - mondta a kocsmában egy játékgéppel bajlódó férfi. És sok a bűncselekmény is, a vegyesboltot az idén vagy nyolcszor rabolták ki - tette hozzá. Ezek a gondok jobban aggasztják őket, mint a falu adóssága.

Ki ásta meg a falu sírját?

Az adósság nem újdonság a helyieknek, Nemesvid egy 2006-os csatornaépítési beruházás miatt került csődközeli helyzetbe. Négy éve a település, a szomszédos Somogysimonyival társulva, nyert 560 milliós állami támogatást a közel egymilliárd forintos beruházásra, amelynek önrészét hitelből fizette. Az önkormányzat 150 milliós forinthitelt igényelt, és további 170 millió forint svájci frank alapú kölcsönt is felvett a beruházásra létrejött víziközmű-társulás tagjaként.

Bár a falu évente 120-140 millió forintos költségvetéssel gazdálkodik, a pénz többségét a központi költségvetésből kapja, meghatározott feladatokra - mondta az [origo]-nak a jegyző. Pintérné szerint saját bevételük kevesebb mint 10 millió forint, így előre lehetett volna látni, hogy egy ekkora hitel visszafizetésére nem lesznek képesek. Voltak ugyan különböző tervek, hogy hogyan lehetne a hitel ledolgozására pluszforrásokat szerezni, de ezek egyike sem vált valóra.

Azóta ezért a jegyző szerint sokan a szerződéseket megkötő, előző polgármestert, Árvai Tibort hibáztatják. A korábbi polgármester megítélése régóta megosztja Nemesvidet: egyesek azzal érvelnek, hogy 18 éven keresztül jól vezette a falut, és rengeteget tett az emberekért, mások szerint viszont a csatornázással megásta a falu sírját. Több önkormányzati képviselő is tett ellene feljelentést, az ügyészség, a vám- és pénzügyőrség, valamint az Állami Számvevőszék is vizsgálta a hitelfelvételt. Végül azonban minden hatóság arra jutott, hogy a falu nem sértett meg jogszabályokat - mondta Pintérné.

"Nem gondoltam sose, hogy csődbe viheti a falut a hitel" - mondta az [origo]-nak a korábbi polgármester. Árvai Tibor azzal érvelt, hogy vissza lehetett volna fizetni a pénzt, ha az önkormányzat havonta 800 ezer forintot megspórol: ő erről határozatot is hozott, de utódai nem tartották be - állította. A hitel bedőlését okozta szerinte az is, hogy nem kaptak meg egy "felülről megígért" 50 milliós támogatást sem: "Tisztességes embernek érzem magam" - mondta Árvai, és hozzátette, hogy 2008-ban azért mondott le, mert őt és családját is megfenyegették (erről itt olvashat). Szerinte "undorító", ahogy a falusiak egy része bánt vele később, hiszen ő csak a falu érdekét nézte, és 100 millió forintot hagyott a kasszában távozásakor.

A "hitelezői veszteséget" számolgatja Nemesvid

A törlesztőrészletekkel való küzdelem most már a múlté: mivel a folyamatban lévő adósságrendezési eljárásban nem sikerült megegyezni Nemesvid legnagyobb hitelezőjével, az OTP Bankkal, amely a falu adósságának 97 százalékát folyósította, az ügy bíróságra kerül, amely vagyonfelosztást fog elrendelni - mondta a jegyző a helyzetről. Ez szerinte azt jelenti, hogy az önkormányzat sok mindent elveszt, forgalomképes vagyonából a bíróság kárpótolja a hitelezőket, a falu maradék adósságát viszont az eljárás után törlik.

A vagyonfelosztással Nemesvid jobban jár, mint ha árverésen pénzzé tudta volna tenni az ingatlanjait, és abból törlesztette volna adóssága egy részét. A bíróság ugyanis valószínűleg sok olyan ingatlant nem vehet el, amelyet a falu korábban árulni kezdett: ilyenek lehetnek a szolgálati lakások, a községháza, a kultúrház és a sportpálya. A törvény szerint nem lehet elvenni azokat az ingatlanokat, amelyek önkormányzati feladatokat szolgálnak, és azokat sem, amelyeket az államtól jogutódlással örökölt Nemesvid - mondta a jegyző. Az önkormányzati lakások - egy kivételével - ilyen örökölt házak, így szerinte jó eséllyel megmaradnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hármasikrek az egyetlen eladható önkormányzati családi házban - galériáért kattintson!

A falu elvehető vagyonából valószínűleg közel sem fog kijönni a tartozás, 350 millió forint, így a maradékot "hitelezői veszteségnek" kell számolni a jegyző szerint. "A bírósági eljárás végén pedig Nemesvid tiszta lappal indul újra": ugyan BAR-listára kerül, és a következő években nem vehet föl hiteleket, de a százmilliókból épített csatornahálózata megmarad - mondta a jegyző. Nemesviden két nagyobb áldozata lehet az eljárásnak, az egyik egy négygyerekes család, a másik a falu patikája. A patika eddig egy, az önkormányzat tulajdonában álló épületben működött, de ezt a hitelrendezés miatt elvesztik, így a patika bezár. A családnak pedig feltehetőleg azért kell költöznie, mert az ő házuk az egyetlen olyan önkormányzati lakás, amelyet nem az államtól örökölt a falu.

"Mi még nem is tudunk róla, hogy ki fognak tenni minket, de ha menni kell, nem tudunk mit csinálni" - mondta az [origo]-nak a házban lakó asszony, aki 2 éves hármasikreket és egy idősebb lányt nevel a házban. Az asszony férje nemrég kapott állást a környéken, ezért mindenképpen maradni szeretne. A hírt mégsem fogadta elkeseredve, hiszen a 3 éve használt albérletet eddig sem tekintette véglegesnek, azt reméli, hogy talál másikat a környéken.