Vágólapra másolva!
Vasárnapra országszerte megszűnt havazás, és a katasztrófavédelmet is jelentősen kevesebb esethez riasztották, mint szombaton. A Ferihegyi repülőtér vasárnap normálisan üzemel, néhány járatot azonban törölni kellett, mert több európai reptér nem tud gépeket fogadni.
Vágólapra másolva!

Szombaton éjfélig összesen 160 esetben riasztották a tűzoltókat az időjárás okozta rendkívüli helyzetek, főként koccanások, elakadások miatt - közölte az [origo]-val vasárnap reggel Petróczi Tímea, a katasztrófavédelem szóvivője. A havazás miatt a legtöbb bejelentés Pest, Somogy és Veszprém megyéből érkezett a katasztrófavédelemhez. Súlyosabb sérülés azonban sehol sem történt.

Petróczi közölte: szombat éjfél és vasárnap reggel között összesen 13 riasztást kaptak. Ezeknél összesen hat ember sérült meg könnyebben. A szóvivő szerint vasárnapra a rendkívüli helyzet fokozatosan megszűnik, ennek oka, hogy elállt a havazás. A szél miatt azonban hóátfúvások várhatóak a Dunántúlon - mondta a szóvivő, aki szerint ezért az autósokat arra kérik, hogy ne induljanak útnak, mivel elakadhatnak az utakon.

Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója az [origo]-nak azt mondta: vasárnap a Ferihegyi reptér normálisan üzemel, néhány induló járatot azonban törölni kellett, mert több európai reptér nem tud gépeket fogadni. Töröltek egyebek között több londoni, frankfurti, stockholmi járatot. Az európai helyzetről itt olvashat részleteseten.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap reggel azt közölte, nem történt halálos közúti baleset az országban az elmúlt 24 órában. A rendőrség összesen 238 közúti baleset során intézkedett. Az ORFK szerint 19 közlekedési baleset súlyos, 36 pedig könnyű sérüléssel járt, további 183 esetben személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett.

Nagyrészt helyreállt a menetrend szerinti közlekedés azokon a vasútvonalakon, ahol vasárnap reggel váltóállítási probléma vagy síntörés nehezítette a vonatforgalmat - közölte a Mávinform ügyeletese. Budapest elővárosában a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalszakaszon még 10-30 perc közötti késések vannak. Ezen a szakaszon egy felsővezeték szakadt el, de a hiba kijavítása óta fokozatosan csökkennek a késések.

Északkelet-Magyarországon, a Hatvan-Szolnok vonalon, Jászberény és Pórtelek között eltört a sín 11 órakor, emiatt a két állomás között a helyreállításig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Dél-Dunántúlon, Dombóvár és Vásárosdombó között megjavították a biztosító berendezést, a késések már itt is fokozatosan csökkennek, de a Dombóvár-Gyékényes valamint a Nagykanizsa-Gyékényes vonalszakaszon továbbra is lehet még 10-15 percnyi késésre számítani.