Leszavazta a kormányt a Fidesz-frakció

Vágólapra másolva!
Először fordult elő, hogy a Fidesz-frakció nyíltan szembement a kormánnyal, amikor a múlt héten támogatták Rogán Antal alkotmánymódosító javaslatát. Lázár János frakcióvezető szerint a vita csak a törvényalkotás tempójáról szól, nem a médiahatóság elnökének személyéről, akinek rendeletalkotási jogot adna Rogán javaslata. A frakció hétfőn úgy döntött, támogatja Rogán javaslatát.
Vágólapra másolva!

Támogatta a Fidesz parlamenti frakciója hétfői ülésén Rogán Antal alkotmánymódosítási javaslatát, amellyel a fideszes politikus az alaptörvénybe emelné a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó megerősítette: a kormányfő az országgyűlésben a képviselőcsoport döntésének megfelelően fog szavazni az indítványról.Hozzátette: kötelező szavazást rendeltek el a frakció tagjai számára.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nem sokkal korábban az MTI-nek hétfőn azt mondta: nem személyi, hanem a törvényalkotás tempójával kapcsolatos vitának tartja a Rogán alkotmánymódosítási javaslat körül kialakult nézeteltérést, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek pedig semmilyen konfliktusa nincs a kormánypárti képviselőcsoporttal.

A fideszes Rogán Antal a közelmúltban benyújtott alkotmánymódosítási javaslatával azt kezdeményezte, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének (a posztot Szalai Annamária tölti be kilenc évig) rendeletalkotási joga kerüljön bele az alaptörvénybe. Múlt szerdán kiderült, az indítványt a kormány nem támogatja - ezt Navracsics már a kormány ülése előtt borítékolta az MTI-nek.

A Fidesz-frakció ennek ellenére kezdeményezte a javaslat napirendre vételét, erről a hétfői ülés elején szavaz majd a parlament. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek múlt csütörtökön azt mondta: "a miniszterelnök tiszteletben tartja a frakció döntését, és annak megfelelően fog szavazni hétfőn az országgyűlésben" Rogán indítványáról.

Lázár az MTI-nek azt nyilatkozta: csodálkozik, hogy vita generálódott a javaslatról. Szerinte nincs szó személyi ügyről, Navracsics Tibornak semmilyen konfliktusa nincs a frakcióval, ő a képviselőcsoport által leginkább támogatott kormánytag. Véleménye szerint a hétfői frakcióülésen gyorsan el lehet majd dönteni a kérdést, az ugyanis a képviselőcsoport szempontjából "nem meghatározó jelentőségű".

A vita tényét Lázár is elismerte, de úgy vélekedett, hogy a nézeteltérést a tempó okozhatja. Hangsúlyozta, elfogadható az az álláspont is, amit az igazságügyi tárca képvisel, hogy az új alkotmányban kellene majd rendezni az NMHH-elnöknek a díjszabással kapcsolatos rendeletalkotási jogkörét, de az az érv is megfontolandó lehet, hogy még az idei év végéig zárják le a média átalakításával összefüggő ügyeket.

A frakcióvezető szerint előfordulnak olyan helyzetek, hogy a képviselők és a kormány szakmai álláspontja között feszültség van. Az elmúlt években ilyenkor szerinte mindig a képviselőcsoportok léptek hátra, és a kabinet javára feladták véleményüket. "Mi megpróbáljuk meggyőzni az érintett kormánytagot" - mondta Lázár, hozzátéve: az ő dolga, hogy jó megoldások, jó kompromisszumok szülessenek.